Economie

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din care face parte şi Vuza: Dezaprobăm creşterea taxelor. Este afectat întreg mediul de afaceri

Asociaţia Oamenilor de Afaceri (AOAR) dezaprobă măsurile de creştere a taxelor şi impozitelor anunţate de Guvern şi apreciază că acestea vor afecta, direct şi indirect, întreg mediul de afaceri.

„O  dovadă directă în acest sens o constituie profitabilitatea în scădere a afacerilor, scădere evidenţiată de scăderea veniturilor bugetare având ca sursă impozitul pe profit”, arată asociaţia, într-un comunicat.

AOAR arată că sunt greu de înţeles măsuri precum creşterea accizei pe combustibili, pentru finanţarea lucrărilor de infrastructură, în condiţiile în care Guvernul nu utilizează banii europeni disponibili pentru acest sector.


„Alocarea acestor fonduri în lipsa unui Master Plan pentru infrastructura de transport rutier a României, document ce ar fi trebuit aprobat prin lege de către Parlament, propunere făcută public de către AOAR încă din anul 2009 şi refuzată sistematic de toate guvernele, ca şi cheltuielile constant neclare efectuate de CNADNR, reprezintă tot atâtea semne de neîncredere în politica fiscală şi de investiţii anunţată de Guvern”, se menţionează în comunicat.

Cu toatea acestea, reprezentanţii asociaţiei spun că înţeleg necesitatea acoperirii multiplelor cheltuieli bugetare obligatorii, unele fiind generate de măsurile inconsecvente adoptate în 2010-2011.


În plus, AOAR a constatat că în timp ce creşterea economică în anul 2014 este apreciată ca o garanţie întreg ansamblul de măsuri fiscale nu vizează în niciun fel susţinerea mediului de afaceri.

„Afirmatiile publice referitoare la menţinerea cotei de impozitare de 16% şi a TVA la 24% ca măsuri suficiente pentru a satisface mediul de afaceri reprezintă o reluare, identică, a declaraţiilor guvernelor din 2009 şi 2010 (până la creşterea TVA de la 19% la 24%)”, se precizează în comunicat.


AOAR susţine lărgirea bazei de impozitare, inclusiv adoptarea unor măsuri impopulare, cu condiţia ca sursele financiare să fie folosite eficient, dar respingere creşterea fiscalităţii cu scopul finanţării excesive a cheltuielilor destinate funcţionării administraţiilor centrale şi locale, inclusiv prin investiţii fără impact economic sau social.

Alături de omul de afaceri clujean, Ştefan Vuza, printre cei 29 de membri ai Asociaţiei se numără şi Ion Ţiriac, Dinu Patriciu şi Camelia Şucu.


Guvernul va introduce o acciză de 7 eurocenţi la litrul de carburant, fie benzină, fie motorină, banii astfel colectaţi urmând să fie vărsaţi într-un fond special destinat investiţiilor în infrastructura rutieră.

Accizele vor creşte anul viitor cu 4,77%, rata medie anuală a inflaţiei calculată în septembrie, Guvernul anticipând că va încasa suplimentar la buget de 3,44 miliarde lei din această indexare, din creşterea accizelor la benzină şi motorină şi din interzicerea primelor la vânzarea de tutun şi alcool.


Totodată, Executivul va introduce plata impozitului pe proprietate pentru construcţiile speciale exceptate până în prezent, a anunţat premierul Victor Ponta.

abonare newsletter