Economie

Proiectul hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti ar putea fi scos la licitaţie luna viitoare

Proiectul de realizare a hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti, din judeţul Cluj, ar putea fi scos la licitaţie în cursul lunii februarie, a anunţat, luni, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă. Acesta a precizat că în decurs de două-trei săptămâni firma de consultanţă Delloitte va finaliza caietul de sarcini şi studiul de fezabilitate.

 “Este un obiectiv la care noi ţinem foarte mult şi de care multă lume se preocupă ceea ce înseamnă că este un obiectiv interesant. Este de vreo 40 de ani şi foarte mulţi miniştri au fost, au plecat, au spus că îl vor face. Ei, iată că a venit şi vremea să ne apucăm de treabă. Probabil că în vreo două-trei săptămâni consultantul Delloitte va finalia caietul de sarcini şi studiul de fezabilitate şi în cursul lunii februarie vom scoate la licitaţie acest obiectiv extrem de important pentru sistemul energetic naţional”, a declarat Constantin Niţă într-o conferinţă de presă care a avut loc luni, după întâlnirea ministrului cu reprezentanţi ai Prefecturii şi Consiliului Judeţean.

Acesta a precizat că deşi a fost semnată o scrisoare de intenţie, în cursul lunii noiembrie 2013 cu compania Sinohydro Corporation din China, trebuie respectat principiul european al transparenţei, astfel că fi organizată o licitaţie pentru desemnarea companiei care se va ocupa de realizarea hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti, care presupune o investiţie de aproximativ 1,5 miliarde de euro.


Constantin Niţă a amintit că au fost foarte multe companii care s-au interesat de acest proiect de-a lungul anilor, însă, a spus el, majoritatea au cerut garanţii de stat, ceea ce Guvernul nu poate oferi, nici în cazul acestui proiect, nici în cazul altor proiecte din domeniul energiei.

Ministrul Constantin Niţă a precizat cu această ocazie şi că este necesar ca pe plan local să existe o situaţie cadastrală foarte clară a terenurilor din zonă. Hidrocentrala va fi realizată într-o zonă muntoasă, în amonte de hidrocentrala Tarniţa, într-o zonă care poartă denumirea de Lăpuşteşti.


“Pentru că acele terenuri vor trebui expropriate, evaluate, în aşa fel încât partenerii care vor câştiga această licitaţie să aibă toate detaliile necesare dezvoltării unui asemenea proiect. Şi atunci este nevoie ca autorităţile locale, mai ales prefectura, cu ajutorul agenţiei de mediu, a cadastrului, să poată să pună la punct toate detaliile legate de terenurile de acolo, pentru ca apoi să putem face hotărârea de Guvern de expropriere, să putem să face, rapoarte de evaluare, să vedem care este contribuţia Hidroelectrica în acest proiect şi aşa mai departe”, a spus ministrul Niţă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, prezent la conferinţa de presă, a precizat că în cursul acestei primăveri instituţia pe care o conduce va face toate demersurile care îi cad în sarcină legat de acest proiect şi a amintit că certificatul de urbanism a fost eliberat încă din 2012.


La rândul său, prefectul Gheorghe Vuşcan, a menţionat că a luat decizia de a crea un comandament al cărui obiect să fie rezolvarea problemelor legate de proiectul construirii hidrocentralei, iar acesta să se întrunească săptămânal.

“Să vedem care sunt paşii în legătură cu terenurile, ce are de făcut mediul, cadastrul, să vorbim cu primarii care deţin acolo proprietăţi, să invităm de la nivelul ministerului persoanele care se ocupă de proiect. Dacă scăpăm acum această şansă, dacă scăpăm acum această şansă de a investi acolo nu ştiu când se va mai întoarce şansa ca cineva să investească 1,5 miliarde de euro”, a declarat Gheorghe Vuşcan.


Proiectul de realizare a centralei de acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti a fost discutat pentru prima dată în România în urmă cu aproximativ 40 de ani, când au fost efectuate şi cercetările pentru depistarea celui mai bun loc. Locaţia hidrocentralei a fost aleasă dintr-o serie de aproximativ 20 de locuri din toată ţara, datorită, printre altele, căderii foarte bune de apă şi a poziţionării. Suprafaţa necesară proiectului este de 205 hectare, iar investiţia este de 1,5 miliade de euro.

Ambasadorul Chinei în România, Yuzhen Huo, a declarat, vineri, că guvernele român şi chinez acordă o importanţă deosebită implementării proiectului de construire a hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti (Cluj), în prezent fiind realizate studii pentru ca această investiţie să înceapă cât mai curând.


"Din punct de vedere economic, vom încuraja în continuare proiectul construirii hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti. Anul trecut a fost semnat un contract de intenţii privind acest proiect de cele două părţi, iar ambele guverne acordă o importanţă deosebită implementării acestui proiect. Acum are loc un proces de discuţii aprofundate, se fac studii pentru a se începe cât mai curând proiectul. În noiembrie 2013, premierul chinez a vizitat România, iar acest proiect constituie un rezultat al vizitei şi acum avem sarcina să implementăm acest proiect. Acest proiect va fi implementat pas cu pas", a spus diplomatul chinez.

Emil Boc a declarat, la rândul său, că proiectul de la Tarniţa-Lăpuşteşti l-a prezentat autorităţilor chineze încă din anul 2011.

"Am discutat cu doamna ambasador despre investiţiile pe care, sperăm, China să le facă în România, şi în special în judeţul Cluj. Este vorba despre proiectul hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti, pe care l-am pus pe masa Guvernului chinez încă din august 2011, iar acum suntem într-o fază destul de avansată, sperăm să se poată concretiza", a afirmat Boc.

Reprezentanţii statului român au avut discuţii cu oficialii companiei Sinohydro din China pentru atragerea în acest proiect.

Cei mai mari producători de energie controlaţi de stat sunt Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi complexurile energetice Hunedoara şi Oltenia.

abonare newsletter