Economie

Asigurările obligatorii de locuinţe s-ar putea scumpi

Acum, clujenii plătesc aproape degeaba asigurarea obligatorie a locuinței; în curând s-ar putea să plătească tot aproape degeaba, dar mai mult.

PAID şi-a stabilit ca obiective consolidarea financiară prin mărirea rezervei de catastrofă. PAID şi-a stabilit ca obiective consolidarea financiară prin mărirea rezervei de catastrofă.

Românii care trăiesc în mediul urban ar putea fi obligaţi să plătească şi mai mult pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor, cu toate că şansele ca propriile case să fie afectate de inundaţii sau alunecări de teren sunt foarte mici, iar sătenii oricum nu-şi fac asigurare.

Asigurarea obligatorie a locuinţei s-ar putea scumpi în următoarea perioadă iar o astfel de propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), scrie în exclusivitate Economica.net, citând surse apropiate situaţiei. Pe lângă creşterea preţului, există şi posibilitatea introducerii unei franşize de până la 10% din limita sumei asigurate.


„O majorare a preţului, introducerea unei franşize sau o combinaţie dintre cele două este absolut necesară pentru ca Pool-ul să îşi poată îndeplini  obiectivele în continuare. Am propus ASF acest lucru încă de la finele anului  trecut. Ţinem legătura permanent cu ASF pe acest subiect şi înţeleg că sunt deja  mai multe variante de lucru. Nu vă pot divulga propunerea în ceeea ce priveşte  creşterea preţului însă vă pot spune că franşiza ar trebui să fie între 5 şi 10% din daună”, a declarat Nicoleta Radu Neacşu, directorul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), citată de Realitatea TV.

Scumpirea asigurărilor pentru locuinţe ar veni în contextul în care conducerea PAID a declarat încă de acum câteva luni că pentru anul în curs şi-a stabilit ca obiective consolidarea financiară prin mărirea rezervei de catastrofă şi rezolvarea problemei necesarului de capital.


Scumpirea poliţelor obligatorii pentru locuinţe trebuie însă aprobată mai întâi de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară.

Cum funcţionează franşiza

Şi în cazul locuinţelor, franşiza ar funcţiona la fel ca la asigurările CASCO. Astfel, persoana asigurată e nevoită să suporte o parte din potenţiala daună, nefiind despăgubită pentru valori mai mici decât franşiza.


În prezent, în cazul locuinţelor construite din materiale moderne, asigurările obligatorii costă 20 de euro, dar acoperă doar daunele provocate de un cutremur, de inundaţii sau de alunecări de teren, şi doar în limita a 20.000 de euro. Introducerea unei franşize de 10% ar însemna că PAID nu va achita daune mai mici de 2.000 de euro şi că, în cazul unei daune totale, asigurarea ar acoperi doar 18.000 de euro.

Oricum, pentru locuitorii municipiului Cluj-Napoca, aceste riscuri sunt aproape inexistente.


Amenzi de care nimeni nu se sinchiseşte

Amenzile pentru nedeţinerea unei poliţe obligatorii de asigurare a locuinţei se sancţionează cu amenzi de până la 500 de lei. Cu toate acestea, la sfârşitul lunii mai 2014 erau active, la nivel naţional, doar în jur de 1,2 milioane de asigurări obligatorii de locuinţe, conform datelor PAID, în contextul în care în România există 8,5 milioane de locuinţe, potrivit datelor recensământului populaţiei şi locuinţelor. Mai mult, doar în jur de 27% din aceste poliţe PAID erau încheiate pentru case  din mediul rural, acolo unde şansele ca locuinţele să fie distruse de alunecări de teren sau inundaţii sunt semnificativ mai mari faţă de mediul urban. De asemenea, 87,9% din poliţele PAID erau încheiate pentru locuinţe de tip A (construite din materiale moderne) şi doar 12,1% pentru locuinţele de tip B (realizate din materiale neconvenţionale precum chirpici, lemn, materiale neprelucrate termic).

Etichete: scumpire amenzi asf paid
abonare newsletter