Economie

Oficial italian, cu jalba în proţap la autorităţile clujene. Lobby pentru Atzwanger, firma care nu a construit Centrul de Deşeuri

Autorităţile judeţene au primit, luni, vizita unei delegaţii a Ambasadei Italiei, condusă de Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei la Bucureşti. Venit în vizită oficială la Cluj-Napoca şi sub pretextul consolidării relaţiilor româno-italiene, Diego Brasioli nu a ezitat să “pună o vorbă bună” pentru firma italiană Atzwanger Spa, fostul contructor al Centrului de Deşeuri, în încercarea de a opri rezilierea contractului.

Prezentată foarte pompos, vizita Ambasadorului Italiei la Bcureşti, Diego Brasioli, a avut loc “în vederea extinderii relaţiilor de cooperare bilaterală în multiple domenii, pentru atragerea de investitori italieni şi, respectiv, intensificarea cooperării economice şi a schimburilor comerciale”.

În realitate, după ce în urmă cu câteva săptămâni Diego Brasioli i-a trimis preşedintelui CJ Cluj Vakar Istvan o scrisoare în care îşi arăta deschiderea şi sprijinul total faţă de firma Atzwanger Spa, Ambasadorul Italiei la Bucureşti a considerat că se impune o discuţie şi faţă în faţă cu cei care au decis rezilierea contractului la Centrul de Deşeuri.


“Am primit o scrisoare de la domnul ambasador referitoare la deschiderea totală pe care dânsul o are faţă de firma respectivă. În respectiva scrisoare, Diego Brasioli a cerut sprijin pentru firmele lor. Am discutat cu el la sediul CJ Cluj, dânsul a ştiut foarte bine care este poziţia noastră în ceea ce priveşte firma Atzwanger. Rezilierea merge mai departe. Nu există nicio şansă ca în urma acestor discuţii noi să revenim asupra rezilierii. Nici Papa de la Roma dacă mi-ar da ordin, nu aş reveni asupra deciziei de reziliere a contractului”, a precizat Vakar Istvan.

Pe de cealaltă parte, Diego Brasioli este convins că autorităţile judeţene vor reveni asupra deciziei.


“Am discutat despre problema societăţii menţionate cu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj şi cum i-am spus şi dânsului, rolul Ambasadei este de a favoriza dialogul între autorităţi şi societăţile italiene, ceea ce credem că se şi întâmplă, există o deschidere din partea autorităţilor în acest sens”, a precizat Brasioli.

Acesta a mai precizat că investitorii italieni sunt interesaţi de investiţii pe termen lung în judeţul Cluj.


“În ciuda crizei şi în ciuda încetinirii investiţiilor, numărul societăţilor italiene care au investit aici în România este în creştere, asistăm la o creştere mai ales în zona Clujului. Am întâlnit numeroşi oameni de afaceri italieni care îşi desfăşoară activitatea aici. Investitorii s-au declarat extrem de mulţumiţi de condiţiile pe care le-au găsit aici în Cluj, climatul de afaceri este unul foarte favorabil, relaţiile cu instituţiile sunt foarte bune şi au găsit o mână de lucru foarte calificată. Bineînţeles, italienii sunt implicaţi în toate sectoarele, ne referim aici la sectorul tradiţional de manufactură, însă, în acest moment există o tendinţă de a investi în alte trei sectoare importante cum ar fi agricultura, infrastructura şi energia”, a conchis Brasioli.

În prezent, în judeţul Cluj îşi desfăşoară activitatea 816 de firme cu capital italian, acesta reprezentând al doilea capital, ca investiţie străină, din judeţul Cluj, cele mai cunoscute firme italiene fiind situate în cadrul Parcurilor Industriale Tetarom.


Începând de luni, 10 noiembrie, contractul pentru construirea Centrului de Deşeuri, este oficial reziliat. În urma rezilierii, constructorul ar fi trebuit să părăsească şantierul cu toate utilajele şi angajaţii, dar liderul asocierii Atzwanger Spa a refuzat.

abonare newsletter