Economie

Veste bună pentru firme şi PFA: Impozit redus pe domiciliul fiscal din locuinţă, daca NU se deduc cheltuielile cu utilităţile

Firmele, persoanele fizice autorizate şi alţi agenţi economici care funcţionează în locuinţe nu vor mai fi afectate de majorarea impozitului pe clădirile cu destinaţie mixtă, dacă antreprenorii respectivi nu îşi deduc cheltuilelile cu utilităţile aferente clădirii.

Toate aceste măsuri au apărut într-un proiect de Hotărâre de Guvern publicat miercuri de Ministerul Finanţelor, informează startupcafe.ro.

Proiectul mai conţine şi o serie întreagă de modificări referitoare la microintreprinderi, cartelele preplătite, vouchere şi TVA.


În prezent, Codul fiscal prevede la procedura calculării impozitului pe clădiri cote de impozit între 0,08 % şi 0,2% pentru clădirile rezidenţiale, faţă de cota din anul 2015 de 0,1 %.

Pentru clădirile nerezidenţiale autorităţile locale percep impozit între 0,2% şi 1,3%, raportat la valoarea clădirii rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat.

Potrivit unui studiu de caz realizat la nivelul Patronatului Intreprinderilor Mici şi Mijlocii, noul sistem de impozitare a clădirilor ar avea ca efect „creşterea uriaşă a impozitului”,  cu un indice de creştere a gradului de impozitare mediu care variază între 36,06% şi 1.942,43% în funcţie de zona de amplasare a imobilului.

Impozitul pe sediu s-a majorat în anul 2016 faţă de anul precedent şi de 20 de ori, pentru firmele din localităţile în care consiliile locale au stabilit cota maximă permisă de Codul fiscal, conform calculelor prezentate de Consiliul IMM. 

Consiliile locale din toată ţara au stabilit cote diferenţiate de impozitare pentru clădirile deţinute de persoane fizice, dar în care funcţionează agenţi economici. 

Cele mai afectate sunt persoanle fizice autorizate şi firmele de apartament.

abonare newsletter