Economie
Contracte de achiziții publice în valoare de 575 milioane euro, anulate
Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a descoperit nerguli semnificative la contractele de achiziții publice.
Foto arhivaCNSC a anulat anul trecut proceduri de atribuire aferente achiziţiilor publice în valoare de 575,5 milioane euro (2,56 miliarde lei) şi a admis contestaţii formulate de firme în cuantum total de 3,3 miliarde euro (14,65 miliarde lei).
CNSC a primit anul trecut 2.559 contestaţii formulate de companii în cadrul procedurilor de atribuire a contractului de achiziţie publică, din care 429 (16,76%) au vizat documentaţia de atribuire, iar 2.130 (83,24%) au fost îndreptate împotriva rezultatului procedurii, se arată într-un comunicat al instituţiei.
Din totalul deciziilor emise de Consiliu, acesta a admis contestaţiile în 893 (34,77%) din cazuri şi a respuns 1.675 (65,23%) de contestaţii.
Instituţia a pronunţat decizii pentru proceduri de atribuire cu valoare totală estimată de 29,04 miliarde lei (6,53 miliarde euro), din care au fost admise proceduri de atribuire în cuantum de 14,65 miliarde lei (3,3 miliarde euro), în timp ce valoarea totală estimată a procedurilor în care Consiliul a emis decizii de respingere a contestaţiilor a fost de 14,39 miliarde lei (3,23 miliarde euro).
"Deşi numărul contestaţiilor formulate anul trecut la CNSC a atins nivelul minim de la înfiinţarea instituţiei, totuşi numărul neregulilor constatate în piaţa achiziţiilor publice a fost semnificativ", se arată în comunicatul instituţiei.
Astfel, din valoarea totală a procedurilor pentru care au fost admise contestaţiile, cele anulate s-au ridicat la 2,56 miliarde lei (576,49 milioane euro), iar cele pentru care s-au dispus măsuri de remediere au totalizat 12,09 miliarde lei (2,72 miliarde euro), "fapt ce demonstreaza rolul CNSC de filtru eficient pentru prevenirea situaţiilor în care banul public ar fi putut fi cheltuit ineficient ca urmare a utilizării de către diverse autorităţi contractante a unor excepţii ce afectează transparenţa pieţei achiziţiilor publice şi creează potenţialul pentru corupţie".