Economie

Locuri de muncă pe care nu le vrea nimeni. De ce nu vor să muncească clujenii

Anul trecut, peste 360.000 de români declarau că vor să muncească, dar când își găseau un loc de muncă nu se mai deranjau să se prezinte. Specialiștii în resurse umane explică de unde vine acest tip de comportament.

Locuri de muncă pe care nu le vrea nimeni și de ce nu vor să muncească clujenii Locuri de muncă pe care nu le vrea nimeni și de ce nu vor să muncească clujenii

Datele Direcției Județene de Statistică Cluj arată că la sfârșitul anului 2014, aproximativ 353.000 de persoane erau active pe piața muncii, din care peste 194.000 erau bărbați. Din totalul persoanelor active, aproximativ 219.000 erau salariați, ceea ce înseamnă că trei sferturi din populația județului este “ținută în spate” de o mână de oameni cu contract individual de muncă.

Pe lângă persoanele active pe piața muncii, mai există și categoria celor care spun că vor să muncească, dar nu își caută loc de muncă sau nu vor să meargă la muncă. Potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS), anul trecut, 361.000 de persoane declarau că vor să muncească, dar nu își căutau un job sau, atunci când îl găseau, nu doreau să înceapă munca la angajator. Numărul acestora este în scădere cu 4,9% față de anul 2014.


6 milioane de români erau inactivi anul trecut

Aceleași date publicate de INS arată că anul trecut, în România existau 6.066.000 de persoane inactive cu vârsta cuprinsă între 15 şi 74 ani, din care 361.000 erau considerate din categoria forţă de muncă potenţială adiţională. Dintre acestea, 357.000 de persoane erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă.

Ce motive invocă cei care nu vor să lucreze

Specialiștii în resurse umane spun că persoanele care își caută de lucru, dar apoi nu se prezintă la locul de muncă dacă sunt acceptatei de angajator nu vor să muncească cu adevărat și caută diverse pretexte ca să scape. “Ei nu vor de fapt să se angajeze și caută motive pentru a evita să muncească, cum ar fi faptul că salariul este prea mic. Există și posibilitatea să aibă pe cineva care îi susține financiar. Acești oameni trebuie să se hotărască foarte clar ce vor, să se gândească ce pot să ofere și ce vor să primească și să facă o analiză a ceea ce oferă ei. Dacă ei nu se cunosc pe sine și nu știu ce le place, atunci își vor găsi foarte greu un loc de muncă”, este de părere Laura Săplăcan, specialist resurse umane.


Cei care nu vor să lucreze cu adevărat trimit CV-uri, dar în momentul în care sunt chemați la interviu sau la proba de lucru nu se mai prezintă.

Nimeni nu mai vrea muncă necalificată

La nivel județean, în 2014 erau înregistrați aproape 10.000 de șomeri. Cu toate că firmele de recrutare oferă locuri de muncă, sunt anumite joburi pe care nimeni nu le mai vrea, deși în anii anteriori erau căutate. “Găsim foarte greu persoane pe diverse categorii cum ar fi muncitorii necalificați (în construcții, pe anvelopări blocuri, confecții metalice etc). Chiar dacă nu li cere o calificare sau un nivel înalt de pregătire, nu se prezintă aproape nimeni. O altă categorie sunt operatorii CNC (comandă numerică, în producție), dulgheri, strungari, lucrători prin așchiere”, explică Laura Săplăcan.

abonare newsletter