Economie

3,5 milioane de euro cheltuiți pe hidrocentrala inexistentă de la Tarniţa

Ministerul Energiei propune suspendarea proiectului pentru hidrocentrala Tarniţa. Până acum, numai pe salarii, studii şi întâlniri fără rezultat au fost cheltuiţi 3,5 milioane de euro.

Proiectul hidrocentralei Tarnița-Lapuștești există din anii 1970, iar din 1994 pâna acum s-au facut 4 studii de fezabilitate pentru a începe construcția de lângă Cluj, relatează Digi24.ro.

Diferite Guverne au cheltuit pentru acest proiect inexistent, în ultimii ani, nici mai mult, nici mai puțin de 3,5 milioane de euro.


Toţi aceşti bani au fost risipiţi prin intermediul unei companii înfiinţată în 2013 ca să administreze acest proiect.

„E o socoteală puţin strâmbă. Pentru că de când s-a înfiinţat societatea pentru acest proiect s-au cheltuit maximum maximorum 8 milioane de lei. Cei mai mulţi bani s-au dus pe plata comisiei, a consiliului de administraţie şi a membrilor AGA şi pe salarii”, spune Ion Badea, director general Hidro Tarniţa.


Luptă pentru funcţii

Compania are 19 angajați, dar pentru aceste funcții se duce o adevarată lupta, an de an. Membrii consiliului de administrație au fost înlocuiți anul trecut, iar mulți dintre ei sunt foști directori în ministerul Energiei. În plus, directorul general a fost schimbat de 3 ori în ultimii doi ani. Actualul director spune că salariul mediu a scăzut de la 7500 la doar 6000 de lei.

„De ce nu se reuşeşte finalizarea lui, de ce se cheltuie bani şi nu se întâmplă nimic? E o întrebare grea. Şi domnul ministru nu ştie să răspundă la ea? Statul român trebuie să se hotărască ce vrea”, răspunde Ion Badea, director general Hidro Tarniţa.


„Are rezultate şi dacă da care sunt acelea? Cât a costat să ajungem la aceste rezultate până acum? Cum s-a derulat activitatea acestei companii de proiect până acum? Pot să spun că suntem în mijlocul acestui proces de analiză şi chiar spre finalizarea lui”, afirmă Victor Grigorescu, ministrul Energiei.

„În ceea ce priveşte suspendarea procedurii la ora actuală eu cred că este total neavenită”, spune Ion Badea, director general Hidro Tarniţa.


Are nevoie de acordul lui Cioloş

Memorandumul prin care ministerul Energiei cere oprirea acestui proiect costisitor nu are încă acordul premierului Dacian Cioloș. Argumentele pentru suspendare sunt: companiile de stat nu vor să finanțeze acest proiect, specialiștii spun că centrala nu este o prioritate pentru sistemului energetic, iar negocierile cu cei trei investitori chinezi interesați merg foarte greu.

Ministerul energiei vrea sa reevalueze și alte proiecte care au înghițit sume uriașe pâna acum, fără rezultat: Reactoarele 3 și 4 de la Cernavoda, grupul energetic de la Rovinari și cablul submarin prin care ar trebui să exportăm energie electrică spre Turcia.

Ultimele Stiri
abonare newsletter