Economie
Constructorii intră cu buldozerele pe încă 37 km din Autostrada Transilvania
Oficialii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România evaluează documentaţia tehnică pentru construcţia a 37 km de autostradă între Ogra - Câmpia Turzii, parte a obiectivului de investiţii Autostrada Transilvania.
Directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, Cătălin Homor, a explicat pentru Capital că documentaţia tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie în vederea începerii lucrărilor a circa 37 de kilometri din autostrada A3 Câmpia Turzii – Ogra va fi aprobată până la sfârşitul acestei luni.
„Se lucrează pe un lot din autostrada Târgu Mureş-Câmpia Turzii pentru că acel contract este de tip Fidic Roşu. Un lot este reziliat şi se reia licitaţia, iar pentru celelalte trei loturi între Ogra şi Câmpia Turzii evaluăm proiectele tehnice. Până la sfârşitul lunii predăm documentaţia după care se eliberează autorizaţiile de construcţie. În prima parte a acestui an s-au deblocat mai multe lucrări. Până în luna iunie şantierele autostrăzii Sebeş-Turda au fost blocate pentru că nu exista autorizaţie de construcţie. În prezent, odată cu eliberarea autorizaţiilor, constructorii au reluat lucrările pentru construcţia loturilor 3 şi 4 din autostrada Sebeş-Turda. Chiar dacă se lucrează cel puţin 10 ore/zi pentru finalizarea loturilor pentru finalizarea lucrărilor până la sfârşitul acestui an sunt rezervat în privinţa deschiderii traficului pentru cele două loturi. Pe lotul 2 de autostradă Lugoj-Deva sunt aproape finalizaţi 15 km de autostradă care vor putea fi utilizaţi de şoferi până la sfârşitul acestui an. Pentru autostrada Transilvania am deblocat proiectele între Târgu Mureş şi Câmpia Turzii“, a declarat Cătălin Homor.
Directorul general al CNADNR a precizat că pentru cele trei loturi de autostradă între Ogra şi Câmpia Turzii constructorii au demarat procedurile de începere a lucrărilor celor aproxiamtiv 37 km de şosea la patru benzi. „Începând cu luna septembrie se lucrează pe toate cele 3 tronsoane de autostradă între Ogra şi Câmpia Turzii. Constructorii trebuie să respecte datele prezentate în proiectul tehnic“, a menţionat Homor.
“Acest tronson, Ogra-Câmpia Turzii va asigura conexiunea cu tronsonul Târgu Mureş-Ogra, respectiv tronsonul Câmpia Turzii-Gilău, dat în prezent în exploatare”, mai spun cei din CNADNR.
Reprezentantul antreprenorului italian Astaldi SPA, Cristian Becheru, anunţă că lucrările de cercetare de arheologică s-au finalizat pentru două din cele cinci situri arheologice descoperite de cercetători. „Am predat tot proiectul tehnic pentru aliniamentul secţiuna 2A, lotul 2 autostrada Iernut - Cheţani. Consiliul Tehnico-Economic din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România urmează să aprobe proiectul tehnic. Lucrările arheologice pentru cele cinci situri sunt aproape de final, în zonele unde sunt situri arheologice s-a decopertat pe o suprafaţă totală de aproxiamtiv 10 hectare de teren“, a explicat Cristian Becheru.
Conform datelor contractuale stabilite cu oficialii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, asocierea Astaldi SPA – Max Boegl Romania SRL – Astalrom SA – Consitrans SRL, constructorul lotului de autostradă Iernut - Cheţani, lucrările de construcţia celor 17,9 km de autostradă vor dura 12 luni. „Constructorul pune la dispoziţia cercetătorilor arhelogici excavatoare şi muncitori necalificaţi. Nu se poate începe procesul de construcţie al autostrăzii fără descărcarea arheologică. Paralel cu aceste proceduri am început procesul de achiziţie a materialelor de construcţie pentru cei 17,9 km de autostradă între Iernut şi Cheţani“, ne-a mai explicat reprezentantul firmei firmei italiene Astaldi SPA.
Cătălin Homor, director general CNADNR
“Se lucrează pe un lot din autostrada Târgu Mureş-Câmpia Turzii pentru că acel contract este de tip Fidic Roşu. Un lot este este reziliat şi se reia licitaţia, iar pentru celelalte trei loturi între Ogra şi Câmpia Turzii evaluăm proiectele tehnice. Până la sfârşitul lunii predăm documentaţia după care se eliberează autorizaţiile de construcţie”