Economie
CNADNR a atribuit contractele de deszăpezire a drumurilor şi autostrăzilor din Cluj. Care sunt firmele câştigătoare şi ce sume record vor încasa
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a atribuit 11 contracte pentru deszăpezirea drumurilor naţionale şi autostrăzilor din şapte judeţe din Transilvania în următorii patru ani, valoarea totală a contractelor fiind de 176,7 milioane lei (39,7 milioane euro), arată datele publicate marţi pe platforma SEAP.
În total, CNADNR a primit 192 de oferte pentru deszăpezirea drumurilor naţionale şi autostrăzilor din întreaga ţară în următorii patru ani, dintre care peste o treime au venit din partea firmelor Diferit Cluj, Trameco Oradea şi Delta ACM 93, potrivit news.ro.
Contractele au o valoare maximă de 1,65 miliarde lei (366 milioane euro) fără TVA, potrivit companiei de stat.
Prima direcţie regională a CNADNR pentru care au fost stabiliţi câştigătorii contractelor este Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj, care administrează drumurile naţionale şi autostrăzile din şapte judeţe din Transilvania.
Pentru drumurile naţionale aflate în subordinea DRDP Cluj au fost depuse 25 de oferte, dintre care cele mai multe - cinci - pentru lotul 2 Baia-Mare.
Firmele ofertante au fost Trameco, Diferit, Hidroconstrucţia, Ardelean Company, Nord Vest Infrastructura şi Servicii, asocierea Athos COM –Riposta Trans, Dacia Asphalt, Asocierea Dimex 2000 Company – Strabenbau Logistic, Asocierea Riposta Trans – Athos Com, Instal Ros şi asocierea Drum Construct – Caro Grup.
Marii câştigători
Pentru loturile de autostradă aflate în subordinea DRDP Cluj - Turda-Gilău, Suplacu de Barcău-Borş şi Gilău - Nădăşel (A3) şi Autostrada Sebeş – Turda - au fost depuse 13 oferte de către asocierea Drum Construct - Caro Grup, Diferit, Instal Ros, Maxi Prest RCE, Euro Sped, Eurosped şi Hidroconstrucţia.
CNADNR a oferit contractul pentru autostrada A3 Gilău-Nădăşel asocierii Drum Construct SRL - Caro Grup SRL, pentru 2,5 milioane lei fără TVA.
Pentru autostrada A3 Suplacu de Barcău - Borş (aflată în construcţie), contractul a fost atribuit firmei Diferit SRL, pentru 11,6 milioane lei, pentru SDN Alba iulia (Alba), contractul a fost atribuit aceleiaşi firme, pentru 23,3 milioane lei, pentru autostrada A10 Sebeş Turda (în construcţie), contractul a fost obţinut de Eurosped SRL, pentru 21,3 milioane lei, pentru tronsonul Turda-Gilău de pe A3 firmei Maxi Prest RCE SRL, pentru 11,4 milioane lei, iar pentru SDN Cluj firmei Diferit SRL, pentru 33,1 milioane lei.
În total, valoarea contractelor atribuite este de 176,7 milioane lei (39,7 milioane euro). Estimarea iniţială a valorii cumulate a contractelor a fost de 282,6 milioane lei (63,5 milioane euro).
Valorile menţionate sunt maxime, pentru că CNADNR va plăti doar intervenţiile realizate efectiv de către companiile care au câştigat contractele.
În perioada următoare, CNADNR va anunţa şi câştigătorii contractelor de deszăpezire din celelalte zone ale ţării.
În paralel, CNADNR a lansat şi licitaţiile pentru cumpărarea de sare, clorură de calciu şi produs ecologic cu efect degivrant, materiale necesare pentru lucrările de deszăpezire, pentru următoarele patru ierni în toate direcţiile regionale din ţară.
Pentru acestea, valoarea estimată a achiziţiilor este de 379,7 milioane lei (circa 85 milioane euro) fără TVA.
Cine se află în spatele firmelor câştigătoare
SC Diferit a mai câştigat de-a lungul timpului şi contractele pe trei loturi privind lucrări de întreţinere pe timp de vară a drumurilor judeţene din judeţul Cluj. În 2015, fosta RAADPP a semnat un acord cadru cu firma Diferit pentru lucrările de întreţinere pe timp de vară şi serviciile de deszăpezire a drumurilor judeţene din judeţul Cluj în perioada 7 aprilie 2015 – 6 aprilie 2018.
Firma a câştigat în 2009 un contract gras de această dată de la administraţia locala clujeană pentru asfaltare şi întreţinerea străzilor din municipiul Cluj-Napoca. Diferit este o cunoscută „abonată" la banul public. Aceasta are un contract, din 2009, intrat în vigoare începând cu 2010, pentru modernizarea şi întreţinerea arterelor din Cluj-Napoca, pe patru ani, de 400 de milioane de lei.
Societatea a mai lucrat şi la centura de “diamant” Vâlcele-Apahida.
SC Diferit SRL a apărut şi în dosarul de corupţie al fostului preşedinte al CJ Cluj, după ce administratorul firmei Grigore Vădean i-ar fi lăsat un plic cu 10.000 de euro lui Horea Uioreanu.
Societatea Diferit SRL îi are ca acţionari pe Denisa şi Nicolae Petri, iar administratorul firmei este Grigore Vădean. Dacă în 2004, firma făcea abia 5 milioane de lei pe an, în 2012, cifra de afaceri a Diferit SRL a crescut de aproape 25 de ori.
Firma sălăjeană Drum Construct este cunoscută pentru contractele de reabilitare a sute de kilometri de drumuri importante atât din Sălaj, cât și din alte județe.
Societatea Drum Construct din Pericei este deținută de Dumitru Ardelean, Attila Szoboszlai și Remus Perșe, a început să intre pe “firul” licitațiilor în județul Cluj în urmă cu câţiva ani. Presa locală scria că firma a fost acuzată de-a lungul timpului că a fost suținută de democrat-liberali, stârnind chiar controverse între PDL și PNL pe vremea când aceștia formau alianța DA.