Economie

Economist clujean: Moneda euro ar putea fi sensibil mai bine primită la Cluj decât în alte zone ale ţării

Adoptarea monedei euro revine în discuţie după ce Guvernul a pus pe ordinea de zi deciderea înfiinţării Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro.

Discuţiile despre adoptarea euro devin din ce în ce mai actuale în contextul în care unii specialişti vorbesc deja că zilele României pentru intrarea în Uniunea Monetară “au intrat în sac”, iar oricum mai devreme sau mai târziu ţara noastră va trebui să adopte euro, iar tergiversarea nu este aducătoare de beneficii.

Guvernul pare că vrea să facă paşi în acest sens prin decizia de a înfiinţa Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro.


Economistul Octavian Jula, conf. univ. la Facultatea de Studii Economice şi Gestiunea Afacerilor explică pe înţelesul tuturor care vor fi avantajele şi dezavantajele resimţite în primă fază de oamenii de rând.

Avantaje macro şi dezavantaje individuale

Omul de rând va începe să vadă beneficii ale adoptării monedei abia la 3, 4 ani după schimbarea de monedă.


„Un avantaj ar fi comparabilitatea preţurilor şi a veniturilor, dar doar ca şi comparabilitate, nu ca egalitate. Un alt avantaj l-ar reprezenta stabilitatea macroeconomică puţin mai bună, însă aceasta se va reflecta în fenomene pozitive pentru instituţii la doi, trei ani după. Ar fi mai multe avantaje pe nivel macroeconomic şi mai multe dezavantaje la nivel individual. Avantajele evidente vor fi la stabilitate bugetară, stabilitate macroeconomică, dar vor fi dezavantaje individuale atât pentru persoane, cât şi pentru companii. Dezavantajele ar proveni din încercarea companiilor şi comercianţilor să-şi ajusteze veniturile şi profiturile în sus, celelalte state au avut acestă experienţă la schimbarea de monedă, Italia, Germania, ţări cu economie mult mai aşezată decât a noastră, e un dezavantaj major. Un alt dezavantaj este că, pentru o anumită categorie de vârstă schimbarea monedei va reprezenta problemă de adaptabilitate la noua monedă şi aici avem experienţa denominării, încă se mai vorbeşte în lei vechi. Oamenii o să simtă, totodată,  o scădere de venituripentru că deja se va discuta, tehnic, de venituri în cifre de patru ori mai mici, e adevărat că asta o să-I determine în primă fază să facă economii, când o să vadă că nu mai au 1.000 de unităţi monetare salariu, ci 200. Despre pierduri se va vorbi la preţuri, o pâine de 4 lei s-ar putea transforma într-o pâine de un euro, o creştere de 10% practic. Oricum, eu nu cred că adoptarea monedei euro se va realiza înainte de 2020-2021”, explică Octavian Jula.
El spune că „la Cluj ar fi foarte sensibil mai bine primită moneda, fiind mai apropiaţi de economia vest-europeană şi fiind cumva mai obişnuiţi cu preţurile în euro, însă pentru majoritate, răspunsul meu rămâne tot că vor fi afectaţi în sens negativ”.

Aproape pregătiţi de schimbare

Conform "Tratatului de aderare la UE"/"Tratatului privind funcţionarea UE'', România, la fel ca celelalte noi state membre, majoritatea postcomuniste, este obligată să participe la Uniunea Economică şi Monetară (UEM) în momentul în care organismele europene împreună cu autorităţile naţionale apreciază că acest lucru este posibil.


Raportul de Convergenţă pe 2016 al Comisiei Europene menţionează că România îndeplineşte trei din cele cinci condiţii necesare pentru aderarea la euro.

Stabilitatea preţurilor, finanţele publice şi dobânzile pe termen lung sut cele trei criterii necesare pentru aderarea la euro pe care România le îndeplineşte după cum reiese din Raportul de convergenţă al CE.


Cele două condiţii neîndeplinite de România vizează cursul de schimb şi legislaţia naţională, care nu este deplin compatibilă cu Tratatul de aderare la euro. Problemele de legislaţie provin din faptul că nu sunt îndeplinite toate cerinţele privind independenţa băncii centrale precum şi cele legate de interdicţia de finanţare monetară şi de integrare juridică a băncii centrale în Eurosistem.

2019, termen irealist

Preşedintele României declara toamana aceasta că anul 2019, prevăzut pentru aderararea la zona euro în "Programul de convergenţă 2015-2018" (aprilie 2015), este un termen nerealist, însă dezbaterea acestui subiect este necesară şi utilă, având în vedere că mai devreme sau mai târziu ţara noastră va trebui să adopte euro.


Nu toate statele UE au adoptat euro

Euro este moneda unică adoptată de 19 state membre ale Uniunii Europene, care a fost introdusă în anul 1999.

Euro nu este moneda tuturor statelor membre. Două ţări (Danemarca şi Regatul Unit) au optat pentru clauza de neparticipare prevăzută în Tratat, iar restul (majoritatea noilor state membre şi Suedia) nu au îndeplinit criteriile stabilite în vederea adoptării monedei unice. În momentul în care le vor îndeplini, monedele lor naţionale vor fi înlocuite de euro.

abonare newsletter