Economie
Clujul are aproape 1000 de firme noi de la începutul anului
Chiar pe creștere economică, numărul de companii înființate în Cluj este mai mic decât în anii precedenți.
Numărul inmatricularilor de firme este in scadere, dar nu trebuie interpretat ca un element negativ, potrivit economistilorClujenii se gândesc de două ori înainte de a deschide o afacere, fapt confirmat de scăderea numărului de firme nou înfiinţate. Există totuşi şi o veste bună adusă de ultimele statistici ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), au scăzut semnificativ suspendările de activitate şi dizolvările, ceea ce relevă creşterea stabilităţii economice.
Clujul se înscrie într-un trend naţional, în ceea ce priveşte evoluţia numărului afacerilor, putând fi trase concluzii identice, cum sunt cele enunţate mai sus pentru aproape toate judeţele din ţară.
Astfel, numărul de înmatriculări a scăzut cu 11% în primele două luni ale anului, la nivelul judeţului Cluj, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, acesta fiind procentul care s-a înregistrat şi la nivel naţional. Chiar mai rău stau concurenţii noştri, Timişul înregistrând un minus de 13%, iar Bucureştiul -18%.
Suspendările şi dizolvările “în cădere liberă”
Potrivit datelor ONRC, aferente primelor două luni din 2017, numărul suspendărilor a scăzut, în Cluj de la 145 la 113, adică -22%, media naţională fiind de -43%.
Totodată, dizolvările au scăzut la 193 faţă de 326 în 2016, adică un minus de-40%, în timp ce media naţională este de -44%.
Clujul, pe primul loc în provincie la înmatriculările de firme
Judeţul nostru rămâne primul din ţară, după capitală, la numărul de persoane juridice şi fizice nou-înfiinţate şi în cele mai recente statistici.
Vă reamintim că anul trecut au fost înmatriculate, la Cluj, peste 5.600 de persoane fizice și juridice, cel mai mare număr din provincie. Clujul e depășit doar de București, cu 18.000 firme noi, dar e totuși, la distanță apreciabilă de restul marilor orașe din țară: 4.700 firme noi în Timiș, 3.800 în Iași și 3.700 firme noi în Constanța.
S-a ajuns la o anumită saturație
Cu toate că numărul total al înmatriculărilor de la nivelul județului este mai mic decât în 2015 cu aproape 5%, după ce, în anul precedent, se consemna o creștere de 2%, scăderea nu ar trebui interpretată negativ, potrivit economistului clujean, Octavian Jula.
“După un anumit nivel al numărului de firme și agenți economici, procentual nu mai poți să crești foarte mult. Odată ce o zonă economică se dezvoltă, probabilitatea ca ea să-și mențină ratele de creștere e din ce în ce mai mică. De la un anumit nivel nu mai poți să crești cu aceleași rate de creștere, ar fi extraordinar, însă puțin probabil. Nici chiar în țările dezvoltate nu se întămplă să se mențină ritmul de creștere și probabil e necesară și o periodă de respiro, doi-trei ani să își tragă economia puțin suflul”, explica, acum puţin timp, pentru Monitorul de Cluj, Octavian Jula, conf. univ. al Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor.