Economie
Clujul, un imens șantier. Sute de ansambluri imobiliare așteaptă să fie inaugurate
Un raport de piață realizat în perioada martie-aprilie relevă existența a circa 1.400 de ansambluri rezidențiale cu minim 30 de apartamente, localizate în șapte mari orașe ale țării. După București, Clujul reunește cea mai mare ofertă de ansambluri rezidențiale din România.
Potrivit studiului, în Capitală există în prezent 500 de ansambluri rezidențiale, din care 88% de apartamente; dintre acestea, 124 sunt deja vândute, iar 99 au obținut autorizația de construcție sau sunt în faza de inițiere a PUZ-ului. Restul sunt disponibile spre vânzare, fie că este vorba de proiecte deja existente (ajunse la faze ulterioare de dezvoltare) sau de unele nou-lansate.
Cele mai mari complexuri rezidențiale din zona Capitalei sunt amplasate la marginea orașului, unde dezvoltatorii au putut găsi terenuri pretabile pentru dezvoltări de amploare.
În ultimii ani, odată cu stabilizarea sectorului imobiliar, o serie de dezvoltatori și-au îndreptat atenția spre terenuri cu un amplasament mai bun, anunțând proiecte de amploare în cartierele tradiționale ale orașului.
După București, Clujul reunește cea mai mare ofertă de ansambluri rezidențiale din România, respectiv un total de 192 de proiecte, din care 91% de apartamente. Dintre acestea, 60 sunt disponibile în piață, 81 au fost deja vândute, iar restul au autorizația de construcție sau sunt în proces de realizare a PUZ-ului.
“Aflat în momentul de față într-o strânsă concurență cu Bucureștiul în ceea ce privește prețurile locuințelor, Clujul a cunoscut, încă din perioada de boom, o dezvoltare rezidențială intensă a localităților limitrofe. Așa se face că cel mai mare proiect rezidențial din această zonă, format din 11 blocuri cu 1.800 de apartamente, se află în comuna Baciu. În Florești, ce s-a transformat într-o adevărată localitate-satelit a orașului de pe Someș, cele mai mari proiecte ajung la câte 600 de unități locative. În interiorul orașului, proiectul cu cele mai multe locuințe finalizate până acum este cel din cartierul Bună Ziua, ce numără tot 600 de unități”, precizează studiul.
Piața timișoreană reunește în prezent un total de 182 de ansambluri rezidențiale, din care 88% de apartamente. 69 din total sunt disponibile spre vânzare, 56 au fost deja contractate, iar 57 așteaptă demararea lucrărilor.
Și în orașul de pe Bega se observă aceeași tendință de „migrație” a dezvoltatorilor spre localitățile adiacente orașului – acestea atrag însă, în general, proiecte de mici dimensiuni (sub 100 de unități), fie de apartamente, fie de case.