Economie

Este acum momentul pentru a cumpăra un imobil în Cluj? Analist: “Întrebarea corectă ar trebui să fie: «Unde vor fi gurile de metrou?»”

Se tot vorbeşte despre declinul pieţei imobiliare din România, de o nouă criză ce pândeşte după colț. Se vehiculează că preţurile apartamentelor ar urma să scadă cu până la 30% în următorii 2 ani. Toate aceste previziuni sumbre nu se aplică însă şi oraşului Cluj-Napoca, arată un studiu.

Conform experţilor în imobiliare, marile proiecte de infrastructură anunţate de autorităţi recent (centura metropolitană, metrou, tren regional etc.) vor pune umărul la prosperitatea economiei locale, context ce va atrage şi mai mulţi oameni în capitala Transilvaniei, situaţie ce va duce, inevitabil, nicidecum la scăderea preţurilor imobiliare, ci la dublarea acestora.

Exemple grăitoare sunt marile oraşe europene – Londra, Paris, Copenhaga, Barcelona etc., unde chiriile sunt exorbitante, iar cei ce doresc să achiziţioneze proprietăţi abia ce îşi permit să o facă la periferie.  Aşadar, acum este momentul să investiţi în imobiliare la Cluj-Napoca (şi împrejurimi). Fie că vorbim despre locuinţe personale sau spaţii pentru investiţii – chirii, birouri, etc.


Andrei Jurescu de la compariimobiliare.ro explică concret de ce acum este momentul oportun pentru a investi în proprietăţi imobiliare în Cluj-Napoca, plecând de la o comparaţie privind evoluţia pieţei locale în ultimii 10 ani.

“De câte ori ţi-ai zis «Ce bine era dacă cumpăram acum câţiva ani apartamentul sau terenul ăla ...?» Înainte de criză, apartamentele din Cluj se vindeau sub 1.200 euro / mp. În 2008, chiar înainte de criză, un apartament cu 2 camere, în suprafaţă de 55 mp, în zona Gheorgheni, costa undeva la 65.000 euro. Astăzi, în 2018, acelaşi apartament se vinde cu suma de 89.000 euro, adică cu 36 de procente mai scump. Altfel zis, dacă ţi-l cumpărai în 2008 şi l-ai fi vândut astăzi, făceai un profit de 24.000 euro, ceea ce nu e rău deloc, considerând investiţia iniţială! Plus că, în toţi aceşti ani, te mai şi foloseai de el, fie că locuiai în el sau scoteai bani din chirie. Eu nu zic că nu vine criza. Ea va veni. Când? Nu ştie nimeni. Unii zic că sunt semne clare că vine în următoarele 12 luni. Eu ştiu următorul lucru. În Cluj se construieşte foarte mult şi, în continuare, pare că nu destul pentru a satisface cererea. Ca să nu mai zic de noile investiţii de modernizare a oraşului recent anunţate: centura metropolitană, metroul şi multe altele. Cei care au locuit în Bucureşti sau în alte mari oraşe ale lumii, ştiu că cele mai căutate chirii sunt locuinţele care se află în imediata apropiere a unei guri de metrou. Da, am zis chirii, pentru că de achiziţie nici vorbă, sunt peste buzunarele multora dintre noi. Deci, pentru cei ce doresc şi au posibilitatea să achiziţioneze acum un imobil în Cluj-Napoca, întrebarea ar trebui să fie mai degrabă «Unde vor fi viitoarele guri de metrou?», punctează Andrei Jurescu.


Valoarea medie a chiriei

Franţa: 598 euro/lună
Germania: 600 euro/lună
Belgia: 614 euro/lună
Spania: 622 euro/lună
Danemarca: 624 euro/lună
Marea Britanie: 902 euro/lună


În marile orașe din ţările enumare mai sus, prețurile depășesc cu mult media națională, iar ritmul de creștere este foarte rapid. Spre exemplu, chiria lunară pentru un apartament de 1 cameră în Copenhaga costă între 900 şi 1.200 de euro, iar în Berlin între 450 şi 800 de euro).

Proiectele municipalității


Primăria Cluj-Napoca a semnat, săptămâna trecută, contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate, a planului urbanistic zonal și a detaliilor tehnice pentru centura metropolitană: 38 de km, în valoare de 150 mil euro. Valoarea contractului este de 17.180.500 lei, fără TVA.

Primăria Cluj-Napoca a făcut și primul pas concret pentru realizarea metroului. Primarul Emil Boc a anunțat că licitaţia pentru studiu de prefezabilitate, care va stabili costurile investiţiei şi traseul, va fi lansată până în 10 noiembrie. Pentru studiul de prefezabilitate au fost alocaţi 3,48 de milioane de lei. Metroul ar urma să circule pe ruta Floreşti – Aeroport.


Un alt proiect privind infrastructura rutieră a Clujului este trenul metropolitan. În prima fază urmează să se semneze contractul cu CFR Călători, să se realizeze stațiile și să fie angajat un operator. Trenul va traversa municipiul și va opri în zonele importante, precum gară, aeroport, parcuri industriale, iar toate aceste puncte vor fi legate de restul orașului prin linii de transport rutier public.

Autorităţile au în gând însă să tragă linie ferată în Floreşti şi Gilău şi chiar să extindă, ulterior, traseul trenului între Huedin şi Gherla, lucru ce ar rezolva criza forţei de muncă, în special în ceea ce-i priveşte pe muncitori.

Primăria Cluj-Napoca va cumpăra 25 de autobuze electrice cu încărcare din mers, investiţia depăşind 115 milioane de lei. De asemenea, va cumpăra 60 de autobuze Mercedes cu 63,3 milioane de lei. Nu în ultimul rând, la Cluj-Napoca vor ajunge şi 22 de tramvaie în valoare de 40 de milioane de euro.

Clujul ar urma să ajungă la 1 milion de locuitori în următorii 20-30 de ani, premisă de la care pleacă şi autorităţile locale când au începutul demersurile pentru marile proiecte de infrastructură.

Preţurile Clujului imobiliar în toamna lui 2018

Preţul mediu pe metru pătrat util a ajuns la 1.520 de euro. Apartamentele de vânzare s-au scumpit cu 8,6% în ultimele 12 luni. Peste 4.400 de locuinţe urmează să fie finalizate până la sfârşitul lui 2018 în Cluj-Napoca şi împrejurimi şi alte zeci de ansambluri rezidenţiale, cu sute de apartamente, dar şi spaţii comerciale şi de birouri generoase, se află în plină dezvoltare, în zonele centrale şi în cartiere.

Cele mai căutate zone:

Mănăştur - 16%
Gheorgheni - 14%
Mărăşti - 13%
Central - 8%
Zorilor - 7%
Bună Ziua - 5%
Grigorescu - 5%
Floreşti - 4%
Andrei Mureşanu - 2%
Iris - 2%

Doar 69% dintre cumpărători de proprietăţi imobiliare provin din judeţul Cluj, pe când aproape 29% vin din alte judeţe ale ţării, iar puţin peste 2% provin de peste granite, arată „Ghidului tranzacțiilor imobiliare din Cluj-Napoca”, care conține cifrele aferente anului 2017.

În topul cumpărătorilor din alte judeţe sunt fruntaşi cei din judete apropiate, precum Bistriţa- Năsăud, Maramureş, Sălaj, Alba, Mureş şi Satu Mare. Număr total tranzacţii 2017: 8.772, Valoare totală: 594,2 milioane euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter