Economie

Constructorii din Cluj-Napoca au luat calea străinătății

Clujenii se plâng că găsesc greu meseriași, costă mult sau sunt neserioși și se întind cu lucrările luni bune.

Găsirea unui muncitor în construcții a devenit o adevărată provocare atât pentru clujeanul de rând care vrea să-și finiseze sau să-și renoveze locuința, dar și pentru firmele de construcții din oraș.

Salariile mult mai mari pe care muncitorii le obțin în străinătate coroborate cu cererea crescută pentru forța de muncă mai ieftină de la noi sunt principalele cauze ale migrației meseriașilor înspre alte țări europene.


„O mare parte din muncitori s-au îndreptat înspre Franța, Germania sau Austria cauzând un deficit pe piața noastră de muncă. Forța de muncă din Moldova se îndreaptă tot acolo. Ne e foarte greu să găsim personal, am avut întâlniri chiar cu primarii din comunele învecinate pentru a ne ajuta să găsim oameni”, spune, pentru Monitorul de Cluj, directorul de Resurse Umane al unei firme de construcții din Cluj-Napoca.

„Condițiile de muncă de pe șantierele din străinătate sunt aceleași ca și la noi, tot la fel de mult muncim, doar că pe bani mai mulți”, explică Vasile Mureșan, clujean plecat de mai bine de un an în Germania ca dulgher.


Ce spun clujenii?

Zeci de telefoane pot fi date până să găsești un meșter disponibil, indiferet că vorbim de zugrăvit, montare gresie sau ridicare în roșu a unei construcții. Liniștea nu vine însă cu găsirea persoanei dispuse să efectueze lucrarea.

„E scump și meseriașii sunt neserioși. Dacă îi angajați îi plătiți doar la final, altfel nu terminați niciodată cu șantierul. Au niște discursuri de îți lasă gust amar”, ne spune Maria.


Mihai e de părere că prețul face diferența în ceea ce privește seriozitatea muncitorilor. „Preturile sunt cam la fel la toți. Daca găsești mai ieftin, cu siguranță stai două luni cu casă întoarsă”, spune el.

Sunt și constructori serioși

„Dacă au avut o experiență proastă nu înseamnă că toți sunt la fel. Eu lucrez în acest domeniu împreună cu asociatul meu și comunic proprietarului de la începutul lucrării timpul estimativ de finalizare cu 3-4 zile în plus sau în minus, iar plata se comunica proprietarului că se face săptămânal. Sunt puțini care acceptă la sfârșitul lucrării pentru că este riscul să ni se închidă ușa în nas. În ziua de azi se merge pe recomandări dacă dorești să fii mulțumit la sfârșitul lucrării”, se apară Marcel Ciceu.


Prețul îi determină pe mulți să renunțe la modificări

„Am vrut să transform o parte din bancon în suprafață de locuit. Practic trebuia construit un perete de patru metri și mutat un geam. Mi s-au cerut 12.000 de lei în condițiile în care am calculat și costurile cu materialele nu depășeau 4.000 de lei. Mi s-a părut exagerat  pentru o treabă care nu dura mai mult de 3-4 zile. La asta se adaugă și costul obținerii avizelor de la Primărie, iar fără am înțeles că e foarte riscant. Am renunțat.”, povestește, pentru Monitorul de Cluj, Marius Avram.

Ultimele Stiri
abonare newsletter