Economie

Clujenii, aşi în idei de afaceri

<p><img src="documente/stories/09_septembrie/23_ziua/07 opportunity microcredit central _sc_08.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Toţi cei care au o idee de afacere dar nu ştiu exact cum să o pună în practică beneficiat ieri de consultanţă gratuită, în cadrul unui eveniment în stradă.</p>

De la iniţierea unui business din decorarea pantofilor de salsa pentru “ascunderea” uzurii, până la importarea de produse exotice din cele mai ciudate, clujenii dau dovadă de multă ingeniozitate în ceea ce priveşte activităţile care pot să le aducă venituri, prin acoperirea unei posibile cereri de pe piaţă nexploatată până în prezent.

Evenimentul „Sunt un microîntreprinzător şi susţin economia Clujului!”, organizat ieri în faţa Centrului Comercial Central de Opportunity Microcredit România IFN SA a fost o ocazie fructificată de locuitorii oraşului pentru a-şi releva spiritul de afacerişti, indiferent că doreau să se lanseze în domenii de activitate cu mulţi competitori, cum e taximetria, sau ca deţinători de plantaţii pomicole şi comerţ. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Centrul Comercial Central, Asociaţia Patronilor şi Meseriaşilor, Liga Întreprinzătorului Român şi Camera Agricolă a Judeţului Cluj.


După idee vine studiul

Pentru a avea succes în afaceri ai nevoie de ingeniozitate, dar şi de un bagaj serios de cunoştinţe care să permită adaptarea la mediul economic în continuă schimbare, precum şi de un studiu al pieţei, dar şi al propriilor rezultate, a explicat ieri directorul Opportunity Microcredit, Janos Bereczki. “Potenţialii microîntreprinzători trebuie să înveţe pentru început limbajul economic, abecedarul afacerilor, cum să descifreze o balanţă, un bilanţ, deoarece sunt foarte multe riscuri care duc adesea la schimbarea planurilor de business şi care trebuie corect evaluate de afacerişti”, a declarat Janos Bereczki. Tocmai de aceea, instituţia financiară oferă, pe lângă posibilitatea contractării unui credit, inclusiv consultanţă în afaceri. Astfel că cei care au participat la evenimentul de ieri şi şi-au prezentat ideile de afaceri au primit răspunsuri la întrebări variate: „Cum să îmi planific activitatea afacerii?”, „Care sunt resursele de care am nevoie pentru a-mi susţine afacerea?”, „Ce riscuri trebuie să iau în considerare în activitatea pe care o desfăşor?”, „Cum să îmi aleg partenerii de afaceri?”, „Care este momentul potrivit pentru un împrumut şi în ce condiţii?” etc.


Semnal de alarmă

Scopul evenimentului a fost, conform directorului instituţiei financiare, de a conştientiza comunitatea cu privire la importanţa microîntreprinderilor. De altfel, motorul economiei, după cum mai sunt numite micile afaceri, este în opinia multor afacerişti clujeni neglijat din punctul de vedere al sprijinului acordat microîntreprinzătorilor. “Trebuie dezvoltat un program naţional de sprijin al IMM-urilor pentru ca acestea să nu mai fie la fel de vulnerabile, cum s-au dovedit începând cu 2007, la venirea crizei economice, care a dus la dispariţia multor afaceri mici şi mijlocii”, a declarat Rareş Ferdean, om de afaceri clujean.


Nu doar idei, ci şi fapte

Ca dovadă că multe dintre ideile de afaceri sunt puse în practică de către clujeni, numărul microînreprinderilor din Cluj a crescut cu aproape 1.000 până în luna august a anului acesta, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Revigorarea în sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii vine ca urmare a creşterii economice uşoare, după ce jumătate dintre IMM-uri au fost afectate grav sau foarte grav de criza economică şi financiară, potrivit unui sondaj realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Ultimele Stiri
abonare newsletter