Economie
Numărul de angajați din industria serviciilor de afaceri din Cluj va crește cu 10% în 2020
Peste 15.000 de angajați (6% dintre angajații din județ) lucrează la Cluj în industria de business services, pentru anul în curs estimându-se o creștere de 10%.
Numărul de angajați din industria serviciilor de afaceri din Cluj va crește cu 10% în 2020„Making the Shift: Embedding a Digital Culture in Business Services’ companies” a fost tema evenimentului organizat, joi, de Asociația Business Service Leaders, la Cluj-Napoca. Teme actuale precum schimbarile produse de digitalizare în cultura organizațională, impactul automatizării asupra performanței la locul de muncăși provocările pe piața muncii s-au numărat printre subiectele dezbătute de reprezentanții industriei locale.
Companiile din industria locală de business services apreciază faptul că la Cluj-Napoca recruteaza mai ușor specialisti in software developments, ingineri sau specialiști HR, comparativ cu piața din București. De asemenea, rata medie a plecărilor din companii este sub media industriei la nivel național.
Toate companiile din Cluj au programe dedicate sudenților, dar și profesorilor, prin care oferă consiliere în carieră, dar și cursuri practice de finanțe, HR, corporate astfel încât viitorii absolvenți să se adapteze mai ușor cerințelor din companii. Aceste programe au la Cluj-Napoca o durată ce variază de la 6-18 luni.
„Companiile, oricât de bine intenționate ar fi, nu pot influența radical sistemul educațional al unui stat. Pot avea intervenții punctuale, cu putere de exemplu într-o anumită industrie sau un anumit oraș, mai ales la nivel de învățământ superior. (...) Inițiativele private de susținere a educației nu pot obține însă rezultate la scară largă în lipsa unui parteneriat cu autoritățile”, susține Cătălin Iorgulescu, vicepreședinte ABSL.
Industria serviciilor de afaceri la nivel național
Conform estimărilor, industria serviciilor de business a generat anul trecut venituri în creștere,de peste 4,5 miliarde de euro, ajungând la peste 2% din PIB. Sectorul cuprinde 280 de companii și peste 131.000 de angajați, adică 2,4% din totalul angajaților din economia românească. Cele mai multe companii care activează pe piața locală provin din Franța, Germania, România și SUA.
Conform companiilor participante la studiul anual realizat de ABSL, împreună cu KPMG, la care au participat 42 de companii (24% din angajații industriei), principalele servicii furnizate sunt IT (34%), servicii financiare și contabile (28%), operațiuni clienți (26%), HR (21%), achiziții (19%), Project Management (18%), transformarea afacerilor (16%) și gestiunea documentelor (15%).
Aproximativ 85.000 de angajați ai acestei industrii lucrează în București (circa 8% din totalul angajaților din Capitală), 15.000 în Cluj (6% din numărul de angajați din județ), 11.000 în Iași (6,5% din forța de muncă disponibilă în județ), iar la Timișoara 10.000 (sub 4% din numărul de angajați din județ), restul angajaților din industrie provenind din alte orașe precum Brașov, Sibiu, Galați sau Craiova.
Pentru 2020, creșterea maximă a numărului de angajați – estimată de ABSL – este de aproape 10%, iar pentru 2021 creșterea prognozată este de 6,5%. Cei mai mulți angajați din industrie furnizează servicii aferente clienților (32%), finanțe-contabilitate (24%), urmat de IT (21%).
Limbile străine constituie un avantaj major
45% dintre companiile participante la studiu au raportat că nivelul mediu de experiență al angajaților este până în 3 ani, 30% între 3-5 ani, în timp ce în 25% dintre companii nivelul de experiență al angajaților depășește 5 ani.
Companiile participante la studiu au raportat că cele mai căutate calificări cerute pentru angajare în industrie sunt limbile străine (55%), combinarea cunoașterii unei limbi străine cu abilitați tehnice sau IT (18%), cunoștințe tehnice (9%), cunoștințe financiare (3%) și diferite alte cunoștințe (soft skills, project management etc.) (15%).
Salariile de început în industria de business services sunt cu30% mai mari comparativ cu minimul pe economie pentru angajații cu studii superioare și există oportunități foarte rapide de dezvoltare a carierei.
Raportul ABSL analizează șapte procese/ tipuri de posturi ale industriei, după cum urmează: Managementului proiectelor/proceselor, Finanțe și Contabilitate, Resurse Umane, Servicii Clienți, Servicii de Aprovizionare și Achiziții, Dezvoltare Software (IT) și Management.
Salariul mediu pentru un specialist în project management cu peste cinci ani experiență poate atinge și 15.000 de lei brut. În finanțe și contabilitate, salariul de debut poate începe de la 3.900 lei brut, în timp ce salariul unui specialist cu peste 3 ani experiență se situează între 4.800 și 25.000 lei brut, în cazul managerilor de top care combină anumite abilități rare, cerute pe piață. În customer service, salariul mediu brut pentru persoanele cu experiență și poziții de middle management este în jur de 8.600 lei.
Potrivit studiului, majoritatea companiilor oferă bonusuri de limbă. Franceza, germana, italiana și spaniola sunt limbile cele mai căutate de către angajatori, acestea fiind plătite cu bonusuri (incluse sau nu în salariul de bază) ce pot varia între 290 și 3.000 de lei brut pe lună. Cei care cunosc limbi mai puțin vorbite (olandeză, ebraică,poloneză, etc) pot primi bonusuri până la 4.700 de lei brut/ lună, în anumite situații.