Economie
OPINIE. Oare astăzi îi curge prin vene vreunui industriaș sânge de Constantin Stroe?
Pentru cei care vorbesc despre criza din prezent care trebuie văzută ca oportunitate de dezvoltare prin inovare, crezând că inovația este să comande online, comunice prin GoToMeeting și Zoom sau să fabrice într-un nou ambalaj.
Dragoș Damian, CEO Terapia ClujPentru cei care au impresia că drumurile, școlile și spitalele se pot construi prin digitalizare masivă, și nu cu muncitori și echipamente.
Pentru cei care cred cu naivitate că IT-ul și BPO-ul vor rămâne în România pentru totdeauna, când creșterea costurilor de personal din țară și Asia emergentă sunt pericole imediate (India produce 5 milioane de IT-iști anual).
Pentru cei cărora le place să meargă pe terase, dar nu realizează că scaunul de sub ei, masă din față lor și paharul din care beau bere sosesc toate din import.
Pentru toate clasamentele de afaceri din ziare și reviste, în care top 100 este populat în marea majoritate de companii importatoare.
Pentru toți comentatorii, analiștii și lobby-iștii care fac cercetări savante și comentează de pe margine PIB-uri imaginare, dar nu au pus piciorul în viață lor într-o fabrică să vadă cu ce calificare și echipamente se lucrează astăzi.
Pentru părinții și bunicii noștri care mai trăiesc, pensionari acum, care își amintesc cu nostalgie cum au lucrat în fabrici și că într-un fel, era bine.
Pentru toți primarii care sunt pe poziție de 2-3 mandate, dar n-au fost niciodată în vizită în fabrica din orașul sau satul lor.
Pentru noua generație de rectori din universități, care realizează cu îngrijorare că produc creiere pentru export sau analfabeți funcționali și că multe catedre sunt sinecuri inutile, fără nici o legătură cu viitorul României.
Pentru directorii de fabrici, indiferent de capital, care orbiți de orgoliile pozițiilor se izolează în 1000 de asociații, patronate, camere de comerț, coaliții, forumuri, șamd, în loc să se pună de acord și să formuleze o foaie de parcurs pentru industrializare până în 2030.
Tuturor le reamintesc că în spatele automotive, cel mai mare contributor la PIB, a stat un singur om pasionat, un patriot, care s-a bătut 20 de ani pentru că industria de manufactură să rămână în țară.
Dacă doresc să lase ceva în urmă până în 2030, industriașii din fabrici și uzine trebuie să se gândească la această moștenire, să profite cu adevărat de oportunitatea crizei și să se bată pentru a pune pe masă politicienilor un plan strategic care să facă din România un hub industrial în următorii 10 ani.
De Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj
CITEȘTE ȘI:
OPINIE. Domnilor, spuneți răspicat românilor să Cumpere Fabricat în România