Economie

Premierul Emil Boc: Avem o propunere de buget cu 1,9%-2% deficit şi aproximativ 2% creştere

<p align="justify">România va avea o prognoză de creştere economică pentru anul 2012 de aproximativ 2% şi un deficit de 1,9%-2% din PIB, pentru a-şi proteja stabilitatea macroeconomică, a declarat, vineri, premierul Emil Boc, la Summitul Iniţiativei central-Europene.</p>

„În ultimii doi ani am reuşit o stabilitate macroeconomică şi, datorită acestor măsuri, România are acum un deficit public în jur de 4,4% şi o creştere economică de 1,5%. Dacă România nu ar fi luat măsuri de restaurare a stabilităţii macroeconomice, am fi avut un deficit de 14%. Dar ne-am asumat responsabilitatea şi am luat măsuri pentru a obţine stabilitatea macroeconomică şi, anul viitor, avem o propunere de buget cu un deficit în jurul a 2% - 1,9% şi o creştere economică în jur de 2%. Şi în acest context, sperăm să fim siguri că vom proteja stabilitatea noastră macroeconomică”, a spus Boc.

El a menţionat că România este preocupată acum de expunerea sa la turbulenţele de pe pieţele internaţionale, premierul amintind, însă, că la Consiliul European de săptămâna trecută îngrijorarea României privind riscul ca expunerea băncilor europene să scadă pe pieţele ţărilor non-euro a fost „oarecum” preluată în declaraţia reuniunii de la Bruxelles, iar acele măsuri trebuie şi implementate.

„O preocupare imediată pentru România este, desigur, expunerea sa la turbulenţele de pe pieţe, situaţie care este împărtăşită de multe alte ţări reprezentate aici. Pe 26 octombrie, România a susţinut propunerea de a evita recapitalizarea băncilor europene cu reducerea expunerii băncilor pe ţările non-euro. Am văzut că preocuparea noastră a fost abordată oarecum de Consiliul European, în declaraţia sa. Avem nevoie ca aceste măsuri să fie implementate”, a afirmat Boc.

De asemenea, premierul român a subliniat importanţa implementării Strategiei europene a Dunării, în care, alături de România, sunt implicate state ale Uniunii Europene şi ale Iniţiativei Central-Europene.

Ultimele Stiri
abonare newsletter