Economie
Efectele războiului, resimțite puternic în imobiliare, pe plan local. Scumpiri în lanţ la materiale de construcții
Creştere cu peste 57% la tranzacțiile imobiliare din Cluj, în a doua lună a anului. De la izbucnirea războiului din Ucraina s-au înregistrat creşteri de preţuri la unele materii prime şi materialele de construcţii.
Efectele războiului, resimțite puternic în imobiliare, pe plan local/ foto: unsplash - Tamas Pap
Invazia Rusiei asupra Ucrainei are efecte puternice şi asupra sectorului imobiliar. Din februarie s-a înregistrat o creştere a preţurilor la apartamentele de vânzare şi chirii, care sunt resimţite pe plan local, potrivit unei analize realizate de Blitz.
Tranzacţiile imobiliare au crescut cu peste 50% faţă de începutul anului.
În cea de-a doua lună a anului, în Cluj au fost încheiate peste 3.000 de tranzacţii imobiliare, faţă de doar 1.935 tranzacţii în ianuarie, ceea ce reprezintă o creştere cu peste 57%.
Pe zona de vânzări, valorile de listare ale proprietăţilor rezidenţiale din Cluj au atins valoarea de 1.907 euro/mp, cu aproape 7% mai mult faţă de luna precedentă. În timp ce preţurile la închiriere au crescut cu 2,04%, până la nivelul de 350 euro/lună.
În Capitala României, oraşul cu cele mai multe tranzacţii din ţară, în luna februarie 2022, au fost vândute 10.918 imobile, cu peste 50% mai multe decât în prima lună a anului. Preţurile la vânzare au înregistrat o uşoară creştere, de 3,62%, până la valoarea de 1.545 euro/mp, în timp ce chiriile au crescut cu 1,64%, ajungând la o valoarea media de 497 euro/lună, pentru un apartament cu două camere.
„Situaţia pe piaţa imobiliară este în evoluţie de la o zi la alta, în strânsă legătură cu desfăşurarea războiului din Ucraina. Este de aşteptat, însă, ca interesul faţă de imobiliare să crească, deoarece investiţiile în active reale, pe lângă cele în aur, reprezintă cele mai sigure plasamente financiare în acest moment”, a explicat Cătălin Priscorniţă, CEO şi fondator Blitz
Scumpiri în lanţ din cauza războiului
După criza din sectorul energetic, cauzată de conflictul armat din Ucraina, au urmat şi creşteri de preţuri la unele materii prime şi materialele de construcţii. Creșterile s-au înregistrat la aluminiu şi ciment, Rusia ocupând poziţia trei în topul producătorilor de aluminiu şi poziţia șapte ca producătoare de ciment.
Totodată, cărămizile, plăcile din ceramică, ţevile din fier şi oţelul beton sunt doar câteva dintre materialele de construcţii pe care România le importă din Ucraina, alături de cantităţi mari de minereu de fier pentru fabricarea produselor siderurgice. Odată cu începerea războiului, însă, achiziţiile se fac tot mai greu.
La acestea se mai adaugă potenţialele provocări ale scenariului de escaladare a conflictului militar dincolo de graniţele Ucrainei, dar şi posibilele atacuri cibernetice, care ar putea afecta economiile multor ţări.
În același timp, închirierea de apartamente pe termen scurt/mediu este tot mai solicitată. Odată cu afluxul constant de refugiaţi, închirierea apartamentelor de către persoanele afectate de război a reprezentat o nouă oportunitate şi un nou segment de clienţi pentru agenţiile imobiliare.
În cazul în care se vor decide să rămână în România pe termen mediu şi lung, piaţa muncii va găsi modalităţi de a-i integra, în regim de muncă remote, ceea ce ar aduce un plus de cerere pe piaţa imobiliară.
CITEȘTE ȘI: