Economie

Românii cu venituri mai mici de 2.000 lei primesc 700 lei în iulie. Ajutorul financiar se acordă o singură dată

Românii cu venituri lunare cumulate mai mici decât 2.000 de lei vor primi un ajutor financiar în valoare de 700 de lei, o singură dată, în luna iulie.

Românii cu venituri mai mici de 2.000 lei primesc 700 lei în iulie / Foto: depositphotos.com Românii cu venituri mai mici de 2.000 lei primesc 700 lei în iulie / Foto: depositphotos.com

 

 


Ajutorul financiar reglementat prin OUG nr.74/2022 se acordă o singură dată, în luna iulie, acelor beneficiari ai căror venituri lunare cumulate sunt mai mici de 2.000 de lei, precizează Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, într-un comunicat postat miercuri pe pagina sa de Facebook.

Pentru acordarea acestui ajutor sunt luate în calcul unele categorii de venituri, respectiv:


  • pensiile din sistemul public de pensii şi din sistemele neintegrate sistemului public de pensii, care se plătesc în luna iulie 2022
  • venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, care se plătesc în luna iulie 2022 prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale.

 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 


Totodată, sunt luate în calcul veniturile din indemnizaţia socială pentru pensionari, veniturile din salarii şi asimilate salariilor, realizate în luna aprilie 2022.

Reprezentanţii Ministerului Muncii precizează că ajutorul financiar se acordă din oficiu, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale. Iar în cazul persoanelor care beneficiază de pensie de urmaş, ajutorul financiar se acordă fiecărui urmaş în parte. 


Ajutorul financiar se acordă în cuantumul integral de 700 de lei, chiar dacă veniturile plătite în luna iulie sunt aferente unei fracţiuni din luna iulie 2022. La stabilirea plafonului de 2.000 de lei nu se au în vedere eventualele sume reprezentând drepturi restante aferente unor perioade anterioare, care se plătesc în luna iulie.

Ajutorul financiar se acordă doar persoanelor îndreptăţite care au domiciliul în România, nu şi celor care au locul de şedere/reşedinţa obişnuită în străinătate. Ajutorul financiar se suportă din bugetul de stat. De asemenea, acesta nu intră în calculul contribuţiei băneşti individuale în vederea obţinerii unui bilet de tratament balnear şi nu este supus executării silite.


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Plătesc „taxa de solidaritate” de 11 ani, care doar a acoperit evaziunea fiscală și clientelismul politic al „băieților cu tupeu”

Salariu între 600 și 1.000 de euro net pentru un manager de relații cu clienții. Oferta e mare în Cluj

abonare newsletter