Educație
Pro Invent, primul salon de inventică al universitarilor din România a ajuns la cea de-a douăzecea ediție
Salonul Internațional al Cercetării Ştiințifice, Inovării și Inventicii „Pro Invent” al Universității Tehnice din Cluj-Napoca a constituit o premieră în domeniu, fiind primul salon de inventică organizat de o universitate din România.
Cea de a douăzecea ediție se desfășoară la Cluj-Napoca între 26 și 28 octombrie 2022, la Sala Polivalentă BT Arena, după ce, în perioada pandemiei, în anii 2020 și 2021 au fost organizate saloane virtuale, cu întâlniri online ale celor pasionați de tehnologie și inovare.
Potrivit organizatorilor, Salonul Internațional al Cercetării Ştiințifice, Inovării și Inventicii „Pro Invent” este un loc distins de întâlnire între inventatori și oameni de afaceri și antreprenori interesați să pună în practică rezultatele cercetării, inovării și creativității umane.
Certificatul cu numărul 100.000 eliberat de OSIM
Salonul „Pro Invent” a debutat în primăvara anului 2002 la Complexul Expo Transilvania din Cluj-Napoca, în cadrul Târgului Internațional „Foresta”. Din anul 2004 următoarele patru ediții ale Salonului „Pro Invent” au fost organizate în cadrul Târgului Internațional Tehnic, tot la Expo Transilvania.
În anul 2008, Salonul „Pro Invent” a fost înregistrat ca marcă la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), având certificatul cu numărul 100.000, titular fiind Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
Începând cu anul 2014, trei ediții la rând, Salonul „Pro Invent” a fost organizat în cadrul complexului de învățământ aparținând Universității Tehnice din Cluj-Napoca situat pe Bulevardul Muncii 103-105. Cele 19 ediții trecute ale Salonului au adus în atenția publicului invenții din aproape toate domeniile de activitate.
Vorbind în numele organizatorilor, prorectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. ing. Gabriel Olteanu spune că unitatea de învățământ superior clujeană este una dintre cele mai importante universități de profil tehnic din țară, cu două centre universitare, la Cluj-Napoca și la Baia Mare, dar și patru extensii universitare și 12 facultăți în care studiază aproximativ 20.000 de studenți în fiecare an. De asemenea, universitatea are 88 de structuri de Cercetare de diverse complexități, aproximativ 200.000 de metri pătrați de infrastructură destinată cercetării și proceselor didactice, 90 de programe de masteral, 14 programe studii doctorale și chiar programe studii postuniversitare.
După douăzeci de ani
Având teme care acoperă materiale, procese și produse inovatoare în domenii precum energia, mediul, sănătatea, agricultura, resursele, ediția a douăzecea va reuni universități, institute de cercetare, centre și stații, companii, asociații de inventatori, persoane fizice din România și din străinătate.
O secțiune specială a Salonului cuprinde lucrările studenților sau ale grupurilor de studenți afiliate cu structurile de inovare și cercetare ale universității noastre, pe care un juriu le va evalua.
Salonul de la Sala Polivalentă BT Arena poate fi vizitat joi 27 octombrie, între orele 10:00 și 18:00 și vineri 28 octombrie, între orele 10:00 și 12:00. Vizitatorii vor avea surprize plăcute!
CITEȘTE ȘI: