Educație

TOT ce trebuie să știi despre ADMITEREA LA LICEU în 2023. Când începe perioada înscrierilor în Cluj?

Înscrierile la liceu în anul școlar 2023-2024 pentru absolvenții claselor a VIII-a, încep în data de 6 iulie pentru cei care optează la liceele de stat. Până în data de 7 iulie, elevii se pot înscrie la liceele care au prevăzute clase de învățământ profesional/dual

Autobuz școlar în fața unui liceu/ Foto: Emil Boc - Facebook Autobuz școlar în fața unui liceu/ Foto: Emil Boc - Facebook

 

 


În conformitate cu Ordinul Ministerului Educației, nr.5.243/31.08.2022, privind aprobarea Metodologiei de desfășurare, a calendarului de admitere în clasa a IX-a nivel liceal, pentru anul școlar 2023-2024 și cu Ordinul Ministerului Educației, nr.5.439/26.09.2022, privind aprobarea  Metodologiei de desfășurare, a calendarului de admitere în clasa a IX-a  învățământ profesional de stat și învățământ dual de stat, pentru anul școlar 2023-2024, în perioada 3-7 iulie 2023, la sediul unităților de învățământ preuniversitar, care au prevăzute clase de învățământ profesional/dual, au loc înscrierile în învățământul profesional de stat și în învățământul dual

 


În județul Cluj, potrivit Planului de școlarizare pentru anul școlar 2023-2024, au fost aprobate 1.403 locuri, reprezentând 56 de clase, distibuite astfel: 577 locuri (21,5 clase) pentru învățământul dual și 826 de locuri (34,5 clase) pentru învățământul profesional.

Fișa de înscriere este unică pentru ambele forme de școlarizare, iar elevii, în funcție de  opțiune, completează codurile corespunzătoare tuturor calificărilor din acea unitate școlară, în ordinea preferințelor. Unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional oferă informațiile și îndrumările necesare pentru completarea de către candidați a opțiunilor pentru calificările profesionale din oferta școlii. 


În perioada 10-11 iulie 2023 se desfășoară proba de preselecţie în unităţile de învăţământ în care s-a decis organizarea acesteia, conform graficului stabilit şi afişat de fiecare unitate de învăţământ preuniversitar care organizează preselecţie.

În egală măsură, în perioada 10–11 iulie 2023, candidații care solicită înscrierea pe locurile speciale pentru rromi și pe locurile distinct alocate candidaților cu CES completează fișele de înscriere, potrivit opțiunilor disponibile, în Broșura ADMITERE 2023, editată de I.Ș.J. Cluj și distribuită tuturor elevilor din clasa a VIII-a. Unitățile de învățământ gimnazial gestionează activitatea internă de completare și verificare a fișelor de înscriere, în prezența părinților și a  diriginților claselor a VIII-a.  


Repartizarea computerizată a candidaților care solicită înscrierea pe locurile speciale pentru rromi și pe locurile distinct alocate candidaților cu CES va avea loc în data de 13 iulie 2023, în sesiuni distincte de repartizare, în ordinea descrescătoare a mediei de admitere și pe baza opțiunilor completate în fișa de înscriere, în funcție de nivelul de școlarizare, astfel:

  • 13 iulie 2023 - Repartizare computerizată, în învățământul liceal, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere;  
  • 13 iulie 2023 - Repartizarea în ședință publică, pentru învățământul profesional/ învățământul dual, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, începând cu ora 9:00, la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca, de către Comisia județeană de admitere, de la nivelul județului Cluj, conform procedurii specifice.

CITEȘTE ȘI:
Află totul despre ADMITEREA LA LICEU în 2023. Locuri la liceele din Cluj
Admitere liceu 2023. Ghid pentru completarea fișei de înscriere pentru elevii clujeni

Înscrierile la liceele de stat din Cluj începe de mâine, 6 iulie

De asemenea, potrivit Calendarului admiterii în învățământul liceal de stat, pentru anul școlar 2023-2024, în perioadele 6-7 iulie 2023, respectiv 10-17 iulie 2023, în toate unitățile de învățământ preuniversitar din județul Cluj, conform programărilor realizate la nivelul unităților de învățământ preuniversitar, se desfășoară activitățile specifice de completare a opțiunilor în fișele de înscriere pentru admiterea în învățământul liceal, pentru care sunt alocate 176 de clase, distribuite astfel: 94 de clase la filiera teoretică, 57 de clase la filiera tehnologică și 25 de clase la filiera vocațională.


Completarea fișelor de înscriere de către absolvenții claselor a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de către diriginții claselor a VIII-a, se desfășoară în unitatea de învățământ în care au absolvit ciclul gimnazial.

Repartizarea computerizată a absolvenților claselor a VIII-a, în învățământul liceal de stat, are loc în data de 19 iulie 2023 și se realizează în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, cu respectarea ordinii opțiunilor elevilor, așa cum sunt acestea consemnate în fișa individuală a fiecărui elev. 

Elevii reveniți în țară, repatriați, refugiați se pot înscrie în clasa a IX-a, independent de termenele din calendarele metodologiei de admitere în învățământul liceal de stat, profesioal, dual.  Aceștia vor urma procedura referitoare la echivalarea studiilor. 

„A fi corect informat privind opțiunile în carieră a devenit o condiție necesară pentru societatea în care trăim, nu puține fiind elementele de luat în considerare atunci când trebuie să alegem o unitate de învățământ și o specializare. Alegerea traseului educațional ar trebui să ţină cont, în primul rând, de nivelul competențelor elevilor, atinse până în acest moment, corelate cu aptitudinile, pasiunile, cu analiza atentă a ceea ce doresc să facă în viitor, cu opțiunea pentru meseria pentru care se vor pregăti. De aceea, în vederea maximizării șanselor de reușită, privind admiterea în învățământul liceal, recomand elevilor și părinților să completeze un număr cât mai mare de opțiuni, respectiv de coduri, în fișa de înscriere pentru repartizarea computerizată. În ceea ce privește învățământul profesional și dual,  formă de învățământ susținută financiar de agenții economici, prin burse și alte stimulente, precum și  posibilitatea angajării după încheierea studiilor, recomand părinților să privească cu încredere și spre acest traseu profesional, analizând oferta calificărilor profesionale, care este corelată cu cerințele pieței muncii. Am convingerea că, împreună cu profesorii diriginți și cu părinții, elevii vor reuși să analizeze cu atenție toate informațiile și să ia cea mai bună decizie privind viitorul lor”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Află totul despre ADMITEREA LA LICEU în 2023. Locuri la liceele din Cluj

Note la Evaluarea Națională în Cluj, crescute și cu 1,50 puncte după contestație! Peste 24 mii de note greșite la nivel național: „Bătaie de joc!”

Încă două medii de 10 la Cluj, la Evaluarea Națională, după contestații

Ultimele Stiri
abonare newsletter