Educație
Ministrul Educației, Daniel David, despre măsurile criticate de studenți din ordonanța austerității: „Indiferent de ce ne-am dori sau credem noi, aceasta este realitatea dură”.
Forma actualizată a ordonanței „trenuleț” este aspru criticată de asociațiile de studenți. „România are un deficit bugetar foarte mare, care, dacă nu este redus, îi împiedică dezvoltarea și o pune la risc”, spune noul ministru al Educației, Daniel David.
Daniel David, despre măsurile criticate de studenți din ordonanța austerității: „Indiferent de ce ne-am dori sau credem noi, aceasta este realitatea dură”.|Foto: news.ubbcluj.ro
CITEȘTE ȘI:
Protestul studenților împotriva intenției Guvenului de înghețare a burselor și diminuare a reducerilor la transport
Guvernul Ciolacu 2 va adopta, luni, în ultima ședință a Executivului din acest an, noile măsuri de austeritate menite să reducă din deficitul bugetar și să aducă mai mulți bani la bugetul de stat.
În cazul studenților, aceștia nu vor mai beneficia de măriri ale burselor pe parcursul anului viitor, iar reducerile la transport vor fi parțial diminuate.
Daniel David: „Avem un deficit bugetar foarte mare”
Chiar dacă studenții au semnalat că sunt din nou „victime ale unor politici de austeritate absurde și incompetente”, noul ministru al Educației, Daniel David, spune că „România are un deficit bugetar foarte mare, care, dacă nu este redus, îi împiedică dezvoltarea și o pune la risc”.
CITEȘTE ȘI:
Daniel David, la preluarea funcției de ministru al Educației: „Am făcut asta pentru a ajuta România euroatlantică”. Adrian Petrușel preia interimatul la conducerea UBB.
„Indiferent de ce ne-am dori sau credem noi, aceasta este realitatea dură de la care pornim la început de 2025. Sigur că putem analiza critic de ce am ajuns aici, dar asta nu elimină faptul că suntem aici și că de aici pornim. Într-o astfel de situație, măsurile care trebuie luate pot fi drastice sau graduale, Guvernul alegând acum un demers gradual, cu atitudini și măsuri rezervate/reținute, nu drastice”, a declarat ministrul Educației, Daniel David, potrivit Hotnews.ro
Ministrul admite că pornește la cârma învățământului românesc cu „optimism rezervat”, dar spune că „educația a fost asumată de Coaliție ca prioritate națională”.
„Finanțarea trebuie să susțină nu doar buna funcționare, ci și dezvoltarea strategică a sistemului”, spune ministrul, care precizează că educația „va primi un buget ușor mai mare ca anul trecut”.
Legat de nemulțumirile studenților și ale profesorilor, Daniel David spune că „oamenii din sistem au dreptul să-și ceară drepturile lor”, dar Guvernul trebuie să facă la rândul său tot ceea ce ține de el pentru a reduce deficitul bugetar, arată sursa citată.
„În acest proces, sistemul educației-cercetării trebuie să funcționeze și să se dezvolte, cât ne permite contextul, context pe care sper să-l putem optimiza în viitorul apropiat, odată cu reducerea deficitului bugetar”.
Accesul la educație, afectat de măsurile promovate de Guvern
Studenții au transmis, sâmbătă, după apariția în spațiul public a ultimei variante a ordonanței „trenuleț”, care urmează să adoptată luni de Guvern, că nu sunt de acord cu măsurile propuse.
CITEȘTE ȘI:
Cum arată forma finală a „Ordonanței-trenuleț”. Salarii și pensii înghețate, cuantum micșorat pentru voucherele de vacanță și blocarea angajărilor la stat
Ei au constatat inclusiv „lipsa oricărei tentative de dialog din partea Guvernului cu reprezentanții studenților” și au „condamnat cu vehemență intenția Guvernului României de a adopta un pachet de măsuri de austeritate, denumit cinic «Trenuleț»”.
„Ordonanța-trenuleț” vine cu măsuri de austeritate. În cazul studenților, măsurile ce îi afectează în mod direct sunt următoarele:
-Reduceri pentru studenți: reducere de 90% pentru abonamentele la metrou și reducere de 90% la călătoria cu trenul, doar între domiciliu şi facultate.
-Cuantumul burselor pentru studenți nu va fi majorat anul viitor și va rămâne la nivelul celui din decembrie 2024.
Principalele măsuri incluse în „Ordonanța trenuleț”
Potrivit formei finale a ordonanței de guvern privind măsurile fiscal-bugetare, Coaliția PSD-PNL-UDMR introduce o serie de măsuri de austeritate, precum:
-Indemnizația pentru concediul medical rămâne neschimbată: concediile medicale se vor deconta cu 75% din salariu.
-Voucherelor de vacanță - statul va oferi 800 de lei, cu condiția ca bugetarii să participe cu încă 800 de lei.
În plus, proiectul de ordonanță prevede limitări substanțiale ale cheltuielilor statului în anul 2025, care pornesc de la înghețarea salariilor bugetarilor și a pensiilor, a indemnizațiilor pentru veterani sau revoluționari până la blocarea angajărilor la stat și reducerea subvenției pentru partidele politice.
*Înghețarea pensiilor și a salariilor bugetarilor
*Tăierea primelor didactice pentru profesori
*Companiile de stat vor fi obligate să majoreze prețurile serviciilor, cel puțin cu rata inflației pe anul 2024, dacă nu au crescut deja prețurile mai mult decât inflația în acest an
*Suspendarea decontării cheltuielilor pentru familiile care solicită să li se repatrieze rudele decedate în străinătate
*Ministerul de Externe va putea să deconteze niște bani în cazul în care consideră o situație de urgență sau că familia respectivă nu poate să susțină integral cheltuielile
*Scăderea numărului de secretari de stat cu circa 50%. În prezent sunt peste 200.
*Tăierea banilor pentru partidele politice: se va scădea procentul alocat din PIB la maximum 0,01%, față de 0,04% cât este acum
*Reducerea cu circa 25% a numărului de agenții
*Limitarea cheltuielilor cu mobilierul și mașinile pentru instituțiile statului.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: