Educație

Start în noul an universitar

Forfota era mare în jurul căminelor studenţeşti cu câteva zile înaintea începerii anului universitar. Studenţii încep de mâine cursurile în noul an universitar. Ajunşi de câteva zile în oraşul de pe Someş, „bobocii” şi-au instalat lucrurile în căminele oferite de universităţi cu ajutorul părinţilor.

Dacă managerii de cluburi se bucură de venirea lor, nu acelaşi lucru se poate spune despre şoferi, traficul rutier riscând să fie îngreunat.

Sute de studenţi în primul an la UBB Cluj s-au aşezat la cozi, vineri, încă înainte de ora 06:00 pentru a se caza în cămine, deşi programul a început la 08:00. Însoţiţi de părinţi, cei mai mulţi au venit cu geamantanele pline, optând pentru cazare atraşi de preţul mai mic, comparativ cu chiria.


Pregătiri din timp

Primii studenţi s-au aşezat la rând în faţa Căminului 16, cel mai mare din Complexul Studenţesc Hasdeu. Unii au venit din judeţe îndepărtate, cu geamantanele pline, însoţiţi de părinţi, în timp ce alţii doar pentru a-şi face formele de cazare, urmând să se întoarcă luni, când începe anul universitar.

Marian este student în anul I la Informatică şi a venit din Vaslui, cu părinţii şi cu o maşină burduşită de bagaje. A preferat UBB în detrimentul unei universităţi din Iaşi pentru că spune că la Cluj este un pol de IT. A făcut o cercetare pe internet despre condiţiile de cămin şi ştie la ce să se aştepte.


„Zona Hasdeu este cunoscută pentru viaţa de student, abia aştept să o descopăr, mai ales partea de chefuri cu colegii. Mi-am adus laptop, ştiu că este internet în cameră, că avem condiţii bune, chiar şi sală de fitness”, spune studentul.

Tarifele şi condiţiile căminelor diferă în funcţie de statutul studentului şi de numărul persoanelor dintr-o cameră.


UTCN

Pentru un număr de 4930 de locuri au fost depuse 10000 de cereri. Spre exemplu, un student la buget va plăti pentru o cameră modernizată suma de 155 de lei pe lună. Dacă vor să economisească bani studenţii pot opta şi pentru camere nemodernizate, astfel încât vor scoate din buzunar 110 lei pe lună.

Campusul studenţesc din cartierul Mărăşti este format din 2 cămine cu o capacitate de 1752 locuri. Studenţii beneficiează de camere cu două sau patru locuri, băi proprii la fiecare cameră, cantină sau internet gratuit.


UMF

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” oferă cazare studenţilor şi rezidenţilor în 8 cămine, pentru 2100 de locuri. Pentru ocuparea celor 2100 de locuri au fost despuse 2300 de cereri din partea studenţilor.

Tarifele variază la UMF în funcţie de statutul studentului şi de căminul unde vrea să se cazeze. De exemplu un student la buget va plăti pentru o cameră unde sunt două paturi 240 de lei în Căminul Observator nr. 1, iar în Căminul Haşdeu nr. 7, 9 sau 10 suma de 200 de lei pe lună. Ceva mai ridicate sunt preţurile pentru studenţii străini, care vor plăti 400 de lei pe lună.


UBB

Universitatea Babeș-Bolyai pune la dispoziția studenților 5204 locuri de cazare, în cele 17 cămine pe care le are în administrare. Regia de cămin variază de la cămin la cămin în funcție de gradul de confort și se încadrează între 100 – 170 lei pe lună.  

USAMV

La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca sunt mai puţine locuri în cămine în comparaţie cu celelalte universităţi. USAMV oferă 1196 locuri în cămine pentru studenţi în patru cămine. Taxele pentru un loc în cămin variază şi încep de la 105 lei pe lună într-o cameră pentru 6 persoane şi pot ajunge la 195 de lei pentru o cameră pentru două persoane.

abonare newsletter