Educație
FOTO: Şcoală din Cluj, transformată în biserică?
O şcoală din Cluj-Napoca poate fi uşor confundată cu o biserică după ce pe uşile instituţiei au apărut icoane.
Părinţii elevilor de la Şcoala Generală Nicolae Titulescu (fosta Şcoală generală 1) din Cluj-Napoca sunt revoltaţi de faptul că pe uşa instituţiei de învăţământ au apărut două icoane cu Iisus şi Sfânta Maria.
Ce facem aici? Biserică sau şcoală?
O parte din părinţii care-şi duc copiii la Şcoala Nicolae Titulescu sunt absolut revoltaţi de faptul că pe uşile şcolii au fost amplasate icoane. Aceştia spun că icoanele de pe uşă reprezintă picătura care a umplut paharul. Părinţii se întreabă dacă nu cumva şcoala s-a transformat în biserică.
„Mai sunt icoane în clase sau pe holuri. Ok. Asta este. Dar prin faptul că au pus icoanele la intrarea în şcoală nouă, părinţilor, ni se pare că s-a întrecut limita. A fost picătura care a umplut paharul. Ce facem aici? Biserică sau şcoală?”, a spus unul dintre părinţii nemulţumiţi. „Nu o să facem reclamaţii la consiliul de administraţie pentru că ne este teamă de profesorii care o să se răzbune pe copiii noştri”, a mai spus acesta.
Şeful ISJ Cluj spune că şcoala poartă responsabilitatea icoanelor
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Valentin Cuibus, se spală pe mâni şi spune că întreaga responsabilitate o poartă Consiliul de Administraţie al şcolii.
„Nu este reglementat şi nu este interzis. Dacă au fost puse în clasă sau în spaţii şcolare este o hotărâre de administraţie a unităţii şcolare. Ei decid dacă pun, ce pun în săli, pe coridoare. Deci nu e o decizie nici menţionată în lege, nici din altă parte. Este decizia consiliului de administraţie al şcolii. Dacă părinţii sunt nemulţumiţi să se adreseze consiliului de administraţie al şcolii, care poate să stabilească. Dacă doi părinţi o să spună că sunt nemulţumiţi şi 100 de părinţi o să spună că doresc aşa ceva, probabil o să se ţină cont de părerea celor o sută. Dar asta este decizia lor”, a declarat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Valentin Cuibus.
Nu ştiu. Nu cunosc.
Reprezentantul Consiliului Local Cluj în Consiliul de Administraţie al şcolii habar n-are cum au apărut icoanele pe uşă. Acesta spune că la ultima şedinţă de consiliu nu a participat pentru că era în concediu.
„Deci urmează să merg la o şedinţă de consiliu. Nu am ştiut acest lucru. Pe de altă parte nu ştiu cine le-a pus şi cu autorizarea cui le-a pus. N-aş vrea să mă pronunţ înainte să ştiu care e contextul în care au apărut acele icoane acolo. La ultima şedinţă de consiliu eu n-am fost. Eram plecat în concediu. Acele icoane pot să apară cu acordul şcolii sau pot să apară fără acordul şcolii. Nu ştiu dacă există acordul şcolii”, a precizat reprezentatul Consiliului Local Cluj în consiliul de administraţie al şcolii, consilierul local Valentin Florin Gliga.
„Pentru elevi e un îndemn la a fi mai serioşi şi mai buni”
Reprezentanţii Mitropoliei Clujului susţin că icoanele respective nu îngrădesc în nici un fel libertatea religioasă a celorlalţi. Icoanele, susţin aceştia, pot fi un îndemn în a fi mai serioşi şi mai buni.
„Prezenţa icoanelor în şcoli cred că este reglementată din toate punctele de vedere inclusiv prin practică europeană. A fost acel litigiu între statul Italian şi CEDO în care s-a stabilit că icoanele, simbolurile creştine, nu impietează în nici un fel libertatea religioasă. La noi problema icoanelor în şcoli e reglementată şi nu cred că trebuie privite ca agresiuni la adresa libertăţii celor care au altă credinţă. Nu văd de ce dacă icoanele sunt acolo să deranjeze pe cineva. Nu ştiu personal cazul în sine, vorbesc la modul principial şi general. Icoana e un simbol, e o prezenţă reală a unui personaj sfânt aşa încât privind mai des la ea cu siguranţă devenim şi noi mai buni. Aşa încât poate pentru elevi e un îndemn la a fi mai serioşi şi mai buni colegi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov.
Directoarea Şoimiţa Mirela Komives, greu de găsit
Deşi Monitorul de Cluj a încercat să ia legătura cu diectoarea şcolii Nicolae Titulescu, Şoimiţa Mirela Komives a fost foarte greu de găsit. În ciuda insistenţelor de a fi contactată telefonic, ba ni s-a transmis că este la ore, ba ni s-a transmis că este într-o şedinţă, ba că este la Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj.
În cele din urmă, când am reuşit să luăm legătura cu directoarea Şoimiţa Mirela Komives nu a vrut să ofere explicaţii prin telefon, deşi i s-a cerut doar un punct de vedere cu privire la situaţie.
„Eu v-aş invita în şcoală să povestim. Îmi pare rău. Prin telefon nu pot da detalii. Eu n-am o certitudine că vorbesc cu cine îmi spuneţi dumneavoastă. Aşa prin telefon nu pot să povestesc”, a menţionat directoarea şcolii Nicolae Titulescu, Şoimiţa Mirela Komives.