Educație

Ce profil să aleagă viitorii liceeni? Meseriașii sunt la MARE căutare

Liceele clujene au profesori de calitate, au elevi de calitate, concurența este una sănătoasă, iar șansele ca tinerii să ajungă ce își doresc în viață cresc exponențial cu cât liceul este mai bun. Învățământul dual este o alternativă bună, ținând cont că există numeroși angajatori care au nevoie de oameni calificați.

Într-o vreme în care rata promovării la examenul de bacalaureat scade de la an la an, elevii dând dovadă de lipsă de interes în ceea ce privește învățătura, județul Cluj reușește să se mențină pe primele locuri în ceea ce privește numărul de elevi care promovează examenul. De asemenea, pentru ca elevii să poată să progreseze, este nevoie și de dascăli dedicați, care să îi îndrume, iar județul nostru este și în acest caz pe primele locuri din întreaga țară. Și, desigur, cele mai bune licee se află în reședința de județ, Municipiul Cluj-Napoca, un oraș într-o continuă dezvoltare.

Indiferent că este vorba de filologie, științele naturii, științe sociale, matematică-informatică sau secții care aparțin de filiera tehnologică, profesorii care predau la liceele din municipiu sunt la fel de interesați. Astfel că, atâta timp cât elevul alege ce i se potrivește, știe că va avea ce învăța, fără să se pună problema că ar avea șanse mai mari să reușească în viață dacă aleg să studieze profilul real.


Ofertă mare la învățământul dual

Pentru anul școlar 2019-2020 se pune mult accentul pe liceele cu sistem de învățământ dual, fiind pregătite pentru absolvenții de clasa a VIII-a 20 de astfel de clase la mai multe școli din Cluj-Napoca.

„Am mers pe necesarul identificat din discuțiile cu mediul de afaceri. Am avut mai multe întâlniri cu agenții economici mari. Până la urmă, numărul de clase de învățământ dual a crescut la douăzeci. Ce înseamnă învățământul dual? Înseamnă un sistem în care angajatorul este mult mai implicat în decizie, pe de o parte. Sunt niște facilități pe care le oferă angajatorul, posibilul angajator, o bursă suplimentară față de cea pe care o dă statul român. Este vorba de masă, transport, haine. Deci aici depinde de la unul la altul. Ultimii care au intrat în discuție sunt cei de la Electrica. Ei au cerut suplimentar clase și li s-au aprobat pentru că am văzut că sunt foarte serioși și care oferă o bursă de 500 de lei peste cea oferită de stat. Oferă condiții speciale pentru posibilii tineri pe care să îi exagereze. Aici depinde de cererea pe piață și depinde de angajator”, a explicat Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj.


Dacă în urmă cu doi, trei ani în Cluj existau doar câteva școli în care se practica învățământul profesional în sistem dual, pentru anul școlar 2019-2020 există 20 clase, care sunt pregătite să primească peste 700 de elevi.

Piața muncii are nevoie de meseriași

Angajatorii au nevoie mare de forță de muncă în ceea ce privește meseriile. Din acest motiv s-au înființat clase cu învățământ dual, iar angajatorii se implică activ în formarea viitorilor angajați. Există totuși o reticență din partea părinților, care ar trebui, în timp, să dispară.


„Sunt specialități la care cererea este foarte mare: mecanici auto, bucătari, zona electrică. Sunt zone în care cererea este mică, cum ar fi cea de construcții. Asta e surprinzător, fiindcă în Cluj se construiește foarte mult. Zona legată de confecții încălțăminte și confecții îmbrăcăminte sunt foarte puțin cerute. Pot să fie profile cerute de agentul economic, dar nu vrea nimeni să meargă. Aici singura șansă este o campanie foarte agresivă din partea agenților economici, împreună cu noi, care deja a început în așa fel încât lumea să știe, să le fie puse la dispoziție toate informațiile. Să știe, spre exemplu, că mecanicul de acum douăzeci de ani nu seamănă cu mecanicul de acum. Dotările și întreg procesul tehnologic care a fost acum douăzeci de ani este total diferit. Totul e impecabil, condițiile sunt foarte bune. Părintele e cel care decide la vârsta aceea. Informația trebuie să ajungă la părinte, iar apoi decizia îi aparține”, a spus Cuibus.

 

abonare newsletter