Educație

Elevii cu cerințe educaționale speciale trebuie să aibă locuri speciale la admitere, pe modelul celor alocate romilor

Consiliul pentru Combaterea Discriminării a decis că elevii cu cerințe educaționale speciale trebuie să aibă locuri speciale în licee, școli profesionale și universități, la admitere, pe modelul celor alocate rromilor și copiilor din Republica Moldova.

Hotărârea a fost luată miercuri, 26 februarie 2020, după ce forul a fost sesizat de către Ana Dragu, psiholog clinician și președintele Asociației Autism Europa Bistrița.
Instituția a acordat termen de o lună pentru ca Ministerul Educației să adopte măsuri afirmative pentru copiii cu CES.

Decizia vine după ce Ana Dragu, președintele Asociația Autism Europa Bistrița, a sesizat în iunie 2019 Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.


“Este o victorie uriașă! Acești copii erau permanent discriminați, chiar și față de minorități, și puși în situația aberantă de a susține niște examene naționale nediferențiate, după ce au învățat toată viața după un curriculum adaptat”, a spus Ana Dragu.

Psiholog clinician, Dragu a precizat că se întâlnește „cu cazuri de la cele mai ușoare, la cele mai severe. Am copii cu autism cu abilități dezvoltate diferit: copii geniali la matematică, dar care stau foarte prost pe științele umaniste. De exemplu, copii care aproape nu comunică deloc, în schimb rezolvă creativ o grămadă de probleme de matematică. Copii care sunt foarte buni la IT, dar care nu vor putea ajunge niciodată la Facultatea de IT, pentru că acei copii nu pot da BAC-ul la istorie. Asta le taie orice șansă să se dezvolte într-un domeniu, dacă nu sunt buni la toate”.


„Copiii cu CES nu vor invada liceele”, a precizat aceasta. Ana Dragu a declarat pentru Edupedu.ro că decizia de a acorda locuri în plus în licee și școli profesionale “va fi un ajutor semnificativ pentru cei care au anumite abilități într-un domeniu, dar abilități deficitare pe alt domeniu și nu vor mai fi obligați, de exemplu, să aibă nota 6 la română la examenul de Evaluare Națională ca să intre la un liceu pe economic sau matematică, dacă el este foarte bun la matematică”.

Aceste locuri pe care liceele și școlile profesionale ar trebui să le aloce copiilor cu CES vor fi locuri în plus față de cele cerute de inspectorate, bugetate în plus de stat, și nu rupte din numărul total alocat și în prezent.


Ministerul Educației are acum la dispoziție o lună să adopte măsuri afirmative pentru copiii cu CES, potrivit deciziei Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Dacă Ministerul va respecta hotărârea CNCD, atunci aceste locuri vor fi bugetate peste cifra de școlarizare cerută de inspectorate sau de universtăți.

 

Etichete: admitere elevi
abonare newsletter