Educație
Cum să progresezi dacă nu sunt bani? UBB Cluj-Napoca trage un semnal de alarmă
Organizaţia GUILD a universităţilor europene, din care face parte şi Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte investiţiile în resursa umană din ştiinţă şi cercetare.
Cum să progresezi dacă nu sunt bani? UBB Cluj-Napoca trage un semnal de alarmă„Organizaţia GUILD, constituită din unele dintre mai relevante universităţi world-class (research-intensive) europene – care, dincolo de diseminarea (prin educaţie) şi utilizarea cunoaşterii (prin transfer/servicii), o generează inovativ (prin cercetare) – trage un semnal de alarmă cu privire la importanţa investiţiilor masive în resursa umană din ştiinţă şi în cercetarea de excelenţă”, se arată într-un comunicat remis de Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca.
GUILD a lansat un apel Comisiei Europene și Uniunii Europene
În acest sens, GUILD a lansat un apel Comisiei Europene (CE) / Uniunii Europene (UE), intitulat: „Spaţiul European de Cercetare (ERA) poate prospera dacă menţine atenţia pe capacitatea Europei de a genera cunoştinţe de excelenţă”. Mesajul principal al acestuia este că investiţiile în aspecte aplicative sunt fundamentale şi trebuie să fie continuate.
Pentru a deveni competitive însă, acestea „trebuie să fie precedate şi susţinute de investiţii masive în resursa umană din ştiinţă şi în cercetarea de excelenţă (întărind astfel stocul de cunoaştere inovativă europeană), de natură să creeze cadrul de generare a unor aplicaţii inovative cu avantaj competitiv, nu doar aplicaţii locale/incrementale”.
Potrivit sursei citate, UBB Cluj-Napoca, în calitate de membru GUILD, susţine şi diseminează poziţia organizaţiei şi în România, subliniind însă o serie de aspecte specifice ţării noastre.
„Aşa cum există o discrepanţă în ceea ce priveşte competitivitatea între Uniunea Europeană (UE), pe de o parte şi SUA/Japonia pe de altă parte, adesea în defavoarea UE, există una mult mai mare şi constantă între România şi ţările mai vestice din UE. Dacă UE este îngrijorată de resursa umană din domeniu şi stocul de cunoaştere, cu atât mai mult trebuie să fie România”, se mai arată în comunicatul UBB.
„Aşadar, România nu poate copia simplu strategiile UE în domeniu, ci ne trebuie strategii specifice, compatibile şi integrabile însă cu cele ale UE. Spre exemplu, dacă UE este îngrijorată de reducerea prerechizitelor (resursă umană/cercetare de frontieră) pentru aplicaţii inovative, România este în faza în care trebuie încă să le construiască masiv”, consideră conducerea UBB.
Rectorul UBB, Daniel David: „Țara are nevoie de resursă umană înalt calificată”
Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, spune că o ţară are nevoie de resursă umană înalt calificată în ştiinţă.
„Pentru a nu deveni o colonie ştiinţifică/tehnologică, o ţară are nevoie de resursă umană înalt calificată în ştiinţă, care poate genera, prin cercetare de excelenţă, cunoaştere avansată, utilizabilă apoi translaţional pentru inovaţii disruptive sau incrementale relevante, oferind astfel competitivitate ţării şi bunăstare cetăţenilor. Trebuie înţeles clar că, fără aceste componente, cercetările aplicative şi rezultatele lor nu generează adesea competitivitate – de exemplu nu schimbă paradigme şi nu generează inovaţii disruptive –, ci aplicaţii locale mai mult sau mai puţin incrementale”, este de părere Daniel David.
Reamintim, că UBB Cluj-Napoca a devenit, începând cu data de 1 iunie 2020, membru al organizaţiei academice internaţionale GUILD, alăturându-se celor 19 universităţi membre. GUILD reuneşte unele dintre cele mai importante universităţi europene de cercetare avansată din 14 ţări.
CITEȘTE ȘI: