Educație
45 de școli se deschid cu elevii în bănci, dar fără apă la robinet
În județul Cluj există 45 de școli care nu au primit autorizație sanitară de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică.
45 de școli se deschid cu elevii în bănci, dar fără apă la robinet
Anul școlar 2020-2021 se deschide cu prezență fizică sau parțial online în 415 unități de învățământ din județul Cluj. 45 de școli dintre acestea nu îndeplinesc normele sanitare ale DSP. Motivul principal pentru care școlile nu au primit autorizația sanitară este calitatea apei, aceasta fiind nepotabilă.
Primarii trebuie să găsească o soluție prin care sănătatea elevilor care urmează cursuri la școlile respective, și a cadrelor didactice din acele unități, să nu fie periclitată. Astfel, prefectul județului Cluj spune că primarii din localitățile în cauză trebuie să le aducă, obligatoriu, apă potabilă, fie ea în bidoane sau procurată din alte surse.
„45 de unități de învățământ la nivelul județului Cluj care nu au autorizația sanitară de funcționare, motivul principal fiind calitatea apei. Acolo unde apa este nepotabilă, primarii au obligația de a pune la dispoziția elevilor și a profesorilor surse de apă potabilă, respectiv bidoane cu apă pentru a nu exista niciun fel de pericol cu privire la sănătatea participanților la actul educațional”, declară prefectul Mircea Abrudean în cadrul unei conferințe de presă.
Problema toaletelor din curte, aproape rezolvată
Totuși, prefectul a scos în evidență și un lucru pozitiv, un progres în ceea ce privește igiena în școli. Toaletele din curțile centrelor de învățământ din județ sunt aproape dispărute. A mai rămas doar o grădiniță care are latrină în curte, față de situația anului trecut când 13 școli se confruntau cu această problemă.
„Avem un progres important față de anul trecut, unde existau 13 unități școlare cu latrină în curte, iar astăzi mai avem una singură. Este o grădiniță din satul Strâmbu, unde urmează să se finalizeze și acolo niște lucrări”, adaugă prefectul.
Grădinița cu program normal Strâmbu din comuna Chiuiești, județul Cluj, va primi fonduri europene pentru achiziționarea unor containere sanitare. Comuna nu dispune de rețea de apă curentă și nici de rețea de canalizare. Containerele vor fi plasate în curte, iar autoritățile locale sau școlile pot depune cereri de finanțare după data de 5 octombire 2020, potrivit calendarului.
CITEȘTE ȘI:
O grădiniță din comuna Chiuiești va primi fonduri pentru achiziționarea unor containere sanitare
REGULI pentru părinți și copii, odată cu începerea școlii