Educație

Noi reguli pentru noul an universitar. Studenții din cămine, confirmați cu COVID, pot pleca să se izoleze la domiciliu cu mașina personală.

Studenții din cămine, confirmați cu COVID-19, pot pleca să se izoleze la domiciliu dacă fac asta cu mașina personală și nu cu mijloace de transport în comun.

Noi reguli pentru noul an universitar. Studenții din cămine, confirmați cu COVID, pot pleca să se izoleze la domiciliu cu mașina personală. Noi reguli pentru noul an universitar. Studenții din cămine, confirmați cu COVID, pot pleca să se izoleze la domiciliu cu mașina personală.

 

 


În toate universitățile de stat și private din România, dacă un student care este cazat în caminele unei facultăți este depistat pozitiv, acesta se poate izola fie la spital, fie acasă, dacă pleacă cu mașina personală spre domiciliu, potrivit noul act normative publicat în Monitorul Oficial.

 


„Studentul confirmat se va izola în unitățile de izolare și tratament anexate spitalelor, fie la domiciliul personal, cu condiția ca deplasarea până la acesta să se facă cu mijloc de transport personal și nu cu mijloace de transport în comun”, prevede ordinul citat.

De asemenea, colegii de cameră ai studentului infectat vor intra14 zile în carantină, în cameră, dacă au acolo grup sanitar propriu.


„Contacții de cameră ai studentului confirmat vor fi carantinați în camera de cămin, cu condiția ca aceasta să aibă grup sanitar propriu. În cazul în care nu are grup sanitar propriu, vor fi carantinați în izolator”, se precizează în actul normativ. 

Studenții care se vor afla în izolare vor primi alimente și alte produse necesare la ușa camerei.


Actul normative prevede că, universitățile stabilesc ce scenariu vor, pe baza autonomiei universitare și „cu asumarea răspunderii publice şi cu respectarea calităţii actului didactic”.

Alegerea scenariului:

Instituţiile de învăţământ superior informează Ministerul Educaţiei şi Cercetării cu privire la data începerii anului universitar. Direcţia de sănătate publică judeţeană informează cu o săptămână înainte de începerea anului universitar conducerea instituţiilor de învăţământ superior cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi în care funcţionează o instituţie de învăţământ superior.


Instituţia de învăţământ superior decide scenariul de funcţionare propriu, în concordanţă cu: situaţia epidemiologică cu o săptămână înainte de data începerii anului universitar; specificul fiecărei instituţii de învăţământ superior.

Pentru învățământul superior nu se aplică cele trei scenarii care se aplică pentru învățământul obligatoriu. Fiecare universitate va decide cum își va desfășura cursurile, după ce se va consulta cu autoritățile locale cu privire la starea epidemiologică care se află în județ.

Studenților le este măsurată temperatura la intrare – nu trece nimeni cu peste 37,3oC

„La intrarea în clădirea instituției de învățământ se recomandă să se realizeze termometrizarea cu un termometru noncontact de către o persoană desemnată, instruită în acest sens; nu vor avea acces persoanele cu o temperatură mai mare de 37,3oC”, potrivit documentului.

Cazurile suspecte la examen – “soluționate punctual”

„Fiecare instituție de învățământ superior va decide modalitatea de organizare a examenelor, cu respectarea regulilor generale privind accesul, fluxurile de circulație și distanțarea fizică. Cazurile în care temperatura studentului depășește 37,3oC vor fi soluționate punctual fie prin reprogramare, fie prin asigurarea unui spațiu separat, destigat examinării studentului.”, se arată în actul normativ.

Purtarea măștii este obligatorie, dar studenții la actorie și muzică pot sta fără

„Pentru instituțiile de învățământ superior vocaționale (canto, actorie, insturmente muzicale de suflat), studenții pot renunța temporar la masca facială atunci când interpretează actul artistic, cu condiția asigurării unei distanțe fizice de minimum 3 m între persoane”, se arată în document. 

Universitățile vor merge pe următorul raționament:

1.Dacă rata incidenţei cumulate este sub 1/1.000 locuitori – se va putea opta la nivelul instituţie de învăţământ superior între scenariul 1 (unu), scenariul 2 (doi) sau scenariul 3 (trei), în funcţi de specificul fiecărei instituţii de învăţământ superior în parte;

2.Dacă rata incidenţei cumulate este între 1-3/1.000 locuitori – instituţia de învăţământ superior în funcţie de specificul său, va putea opta pentru aplicarea scenariului 2 (doi) sau al scenariulu 3 (trei);

3.La o rată a incidenţei cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori, CJSU/CMBSU va realiza o analiză a situaţiei epidemiologice din localitate. În funcţie de existenţa transmiterii comunitare în localitate şi de numărul de focare existente în unităţile de învăţământ, respectiv în instituţiile de învăţământ superior din localitate, precum şi de alte criterii de risc, CJSU/CMBSU va transmite Ministerului Educaţiei şi Cercetării recomandarea ca instituţia de învăţământ superior să suspende activităţile didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a studenţilor/cursanţilor în instituţia de învăţământ (scenariul 3), acestea urmând a se desfăşura online/prin intermediul tehnologiei şi al internetului, respectiv a fi reprogramate, în cazul celor care nu se pot desfăşura astfel.

4.În contextul confirmării unuia sau mai multor cazuri de COVID-19 la nivelul instituţiei de învăţământ superior se vor aplica criteriile de suspendare a activităţilor didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a studenţilor/cursanţilor în instituţia de învăţământ superior din prezentul document, activităţile didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a studenţilor/cursanţilor de la respectiva formaţie de studiu/din clădirea respectivă/din facultate/din campusul universitar sau de la nivelul întregii instituţii de învăţământ superior putând fi suspendate pentru 14 zile, acestea urmând a se desfăşura online, respectiv a fi reprogramate, în cazul celor care nu se pot desfăşura astfel”

CITEȘTE ȘI:

Universitatea pe timp de PANDEMIE- La câte cazuri de COVID-19 se va închide instituția?

 

De ce nu primesc părinții indemnizații și zile libere de la stat dacă copiii lor fac școală online?

 

abonare newsletter