Educație

Părinții au dreptul la zile LIBERE pentru a sta cu copiii acasă. Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească?

Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor a căror școală funcționează după scenariul 2 sau 3 de funcționare a activităților didactice.

Părinții au dreptul la zile LIBERE pentru a sta cu copiii acasă. Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească? Părinții au dreptul la zile LIBERE pentru a sta cu copiii acasă. Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească?

 

 


Ca urmare a răspândirii noului coronavirus, Inspectoratul Școlar Județean Cluj a transmis un mesaj tuturor părinților care au copii înscriși în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Cluj.

 


Zile libere pentru părinți

„Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiior, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a rezultatului anchetei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, efectuată de Direcția de Sănătate Publică Județeană și având în vedere hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență”, se arată într-un comunicat transmis de ISJ Cluj.

Astfel, părinții a căror copii se află în scenariile 2 sau 3 de funcționare a activităților didactice, adică activitățile școlare se desfășoară parțial online sau exclusiv online, pot primi zile libere, dacă îndeplinesc următoarele condiții:


- au copii cu vârstă de până la 12 ani sau au copii cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau de educație timpurie antepreșcolară;
- celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.

De asemenea, zilele libere se acordă la cererea părintelui care îndeplinește condițiile și care este depusă la angajatorul acestuia.


Ambii părinți nu pot solicita zile libere

Cererea, în care solicită zilele libere, trebuie să fie însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, de copii ale certificatelor de naștere ale copiilor sau de documentul care atestă împuternicirea asupra minorului.

De asemenea, dacă părintele se află în situația în care are în custodie o persoană care suferă de handicap grav, pot primi zile libere, iar în acest caz, cererea trebuie însoțită de o copie a certificatului de încadrare în grad de handicap al copilului sau adultului în vârstă de până la 26 de ani.


Declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte trebuie să menționeze că acesta nu a solicitat, la rândul său, zile libere la locul său de muncă, pe același motiv și că nu are contractul de muncă suspendat din cauza întreruperii temporare a activităților la locul său de muncă.

„Angajatorii sunt obligați să acorde zilele libere dacă angajatul solicită acest drept în baza prevederilor prezentei ordonanțe de urgență”, mai menționează comunicatul.

CITEȘTE ȘI:

Școlile din Cluj își modifică scenariile din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19

 

 

Peste 70 de elevi INFECTAȚI cu COVID19. Numărul cazurilor crește zilnic!

 

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter