Educație
Clujul, primul județ din România cu ZERO școli și grădinițe cu toaleta în curte
Clujul este primul județ din România în care 100% din școli au toalete în interior.
clujul-primul-judet-din-romania-cu-zero-scoli-si-gradinite-cu-toaleta-in-curte
Județul Cluj este primul județ din România care a scăpat de coșmarul școlilor cu toalete în curte. Consiliul Județean încearcă să rezolve în schimb o altă problemă critică: zeci de școli și grădinițe nu dispun de apă potabilă.
Forul administrativ județean și-a fixat drept obiectiv racordarea la apă, canalizare și internet a tuturor școlilor din județul Cluj. O veste bună este că județul „a intrat în normalitate”, spune președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Alin Tișe, din moment ce nu mai există școli și grădinițe cu toaleta în curte.
„Avem 100% de școli și grădinițe care au apă în clădire. Problema pe care o avem însă este că nu peste tot apa pe care o avem în grădinițe și școli este potabilă. În urma unei analize făcute cu Inspectoratul Școlar Județean, (...) 44 de școli și grădinițe din 24 de sate din tot județul au apă, dar nu este potabilă”, a precizat liderul CJ Cluj, miercuri, într-o conferință de presă.
În luna iunie 2020, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Cluj arăta că doar cinci unități de învățământ din județ mai au toalete în exterior, niciuna în Cluj-Napoca. Anterior, potrivit site-ului dedicat Planului de Amenajare a Teritoriului Județului (PATJ) Cluj, 82 de școli din județ aveau grupul sanitar în exterior, 9 dintre ele din Cluj-Napoca. Datele erau însă vechi.
44 de instituții din totalul de 423 nu au apă potabilă
Alin Tișe recunoaște că din totalul de 423 de instituții de învățământ din județul Cluj, nu mai puțin de 44 au apă, însă nu este potabilă. Președintele CJ Cluj promite că, din moment ce Clujul „a ajuns la o normalitate a toaletelor și apei în școli”, forul administrativ se angajează să rezolve și această problemă delicată.
„Proiectul pe care îl vom finanța în totalitate de la Consiliul Județean, din anul viitor, prin alocările directe pe care le vom da primăriilor pentru a racorda – dacă este vorba despre o rețea proprie, dacă e vorba despre o rețea a Companiei de Apă – aceste lucrări le vom face din bugetul județului. Acolo unde apa nu este potabilă, se va realiza o aducțiune de apă de la conducta care are apă potabilă”, a precizat Alin Tișe.
Internet în toate școlile din județul Cluj?
Consiliul Județean este în analiză, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, cu privire la asigurarea la nivelul tuturor comunelor din județ a semnalului de internet, în „toate satele și cătunele”. Potrivit IȘJ Cluj, spune Tișe, în toate comunele din Cluj există internet într-o formă, fie de la primărie, fie în regim privat, însă forul administrativ dorește să permanentizeze internetul în toate școlile din județ.
„Am dat semnalul pentru a se realiza acest studiu de prefezabilitate, vom aloca bani direct primăriilor acolo unde nu putem noi, în mod direct, să o facem. O altă sursă de venit care poate fi folosită, ne putem baza și pe aceasta: printr-un act normativ s-a prevăzut ca o parte din redevența din exploatarea resurselor minerale, inclusiv în cazul carierelor, în procent de 80% va rămâne la bugetele locale. Va aduce la bugetul județului o sumă pe care până acum nu am avut-o până acum”, a completat Alin Tișe.
CITEȘTE ȘI:
O grădiniță din comuna Chiuiești va primi fonduri pentru achiziționarea unor containere sanitare