Educație

Peste 13.000 de școli din țară încep azi predarea în sistemul online. Milioane de copii au fost luați pe nepregătite

Toate școlile din țară vor trece pe scenariul roșu pentru o perioadă de 30 de zile. Peste 2,9 milioane de copii vor face școala exclusiv online.

peste-13000-de-scoli-din-tara-incep-azi-predarea-in-sistem-online-milioane-de-copii-au-fost-luati-pe-nepregatite peste-13000-de-scoli-din-tara-incep-azi-predarea-in-sistem-online-milioane-de-copii-au-fost-luati-pe-nepregatite

 

 


Începând de astăzi, 9 noiembrie, toți cei 2.982.890 de elevi din învățământul preunversitar își desfășoară cursurile exclusiv online, potrivit Institutului Național de Statistică. Din numărul total de elevi, 112.030 de copii învață în școli și grădinițe private.

În total sunt 208.419 cadre didactice care predau în toate unitățile de învățământ din sistemul preuniversitar.


Școala online fără curent electric

La cererea ministerului, au fost inventariate mai multe școli pentru a se stabili exact numărul de elevi fără dispozitiv, fără acces la interenet sau chiar fără curent electric. Până în momentul de față Ministerul Educației nu a anunțat nicio statistică nouă, deși toate școlile din România au trecut pe scenariul roșu.

Regulile de predare online au fost stabilite chiar înaintea începerii anului școlar prin Ordinul 5.545/2020, în care sunt prevăzute drepturile și obligațiile fiecărui participant la școala online.


Ministerul nu a făcut nicio precizare suplimentară legată de posibilitatea pe care cadrele didactice o au de a merge să predea de la școală, deși autoritățile au prevăzut în hotărârea de guvern care reglementează noile măsuri luate faptul că angajatorii au obligația să îi trimită în telemuncă pe angajați. Așa că momentan, profesorii pot folosi spațiul clasei/al școlii pentru predarea online, potrivit Edupedu.ro.

Fără teze anul acesta. Cum vor fi evaluați elevii?

În perioada primăvară-vară, când a fost pentru prima dată instaurată această măsură, Ministerul Educației a anunțat că predarea trebuie să continue, apoi a recomandat doar activități de recapitulare, fără notare. După Paște lucrurile s-au schimbat, insituția le-a cerut profesorilor să evalueze și să noteze elevii. Notarea s-a făcut doar cu acordul părinților, în cazul în care aceștia erau minori.


În această sesiune de predare online, care începe astăzi, profesorii trebuie să continue predarea-învățarea-evaluarea. Ultima decizie a Ministrului Educației, Monica Anisie, a fost de a scoate din programă tezele anuale, doar că regulamentul de funcționare al școlilor nu a fost modificat, pentru a produce și legal această schimbare, potrivit sursei citate.

Creșele și centrele after-school rămân deschise

Școlile din țară vor fi închise în perioada 9 noiembrie-9 decembrie, iar predarea online este obligatorie chiar și la grădiniță și clasele primare.


„E adevărat că în clasele I-IV e un pic mai complicat, dar avem ordonanța care permite unui părinte să stea acasă cu 75% din venit pe perioada orelor online și, când se va reveni în clase, se vor face niște recapitulative”, a spus premierul Ludovic Orban.

În paralel, creșele și centrele de tip after-school sunt deschise în această perioadă.

CITEȘTE ȘI:

Toate școlile din țară s-ar putea închide până pe 31 decembrie. Cursuri EXCLUSIV online

 

abonare newsletter