Educație

Ministerul Educației a lansat ordonanța prin care elevii rămân fără transport gratuit. Ce se întâmplă cu elevii săraci?

Ministerul Educației a lansat oficial ordonanța de urgență prin care elevii români ar putea rămâne fără transport gratuit. Elevii săraci sunt și ei țintă a acestei ordonanțe.


 

Asociațiile de elevi din România trag un semnal de alarmă cu privire la intenția Guvernului de a emite o Ordonanță de Urgență care elimină gratuitatea la transport din Legea educației.


 

Inițiativa a fost luată de Ministerul Educației, iar elevii din România consideră că aceasta este o condamnarea a elevilor „la abandon școlar”.


Gratuitatea de transport în cazul transportului județean și interjudețean rutier, cu autocarul sau microbuzul, ar putea fi compromise.

Problema pe care o semnalează elevii:

Legea nr.226/2020 de completare și modificare a Legii educației, adoptată în toamna anului trecut prevede gratuitatea la toate tipurile de transport pentru elevii, pe tot parcursul anului calendaristic.


Articolul 84, alin. (1) precizează

Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.


Transportul a afectat elevi și rata abandonului școlar, spun elevii care critică această mișcare a Ministerului:

„Totuși, atunci când vorbim de transportul județean, categorie de transport care a avut mereu probleme, afectând în mod direct elevii și cifra ratei abandonului școlar, obligațiile atât autorităților locale, cât și a celor centrale, au fost ignorate cu o lipsa de asumare evidentă.


La nivel județean nu au fost încheiate contracte așa cum prevede Legea serviciilor transport public local 92/2007 și în conformitate cu Regulamentul european 1370/2007, acest lucru rezultând la zeci de mii de elevi navetiști care și-au achiziționat din buzunarul propriu  abonamente de călătorie, deși ar fi trebuit să beneficieze de ele în mod gratuit.

La nivel central, autoritățile nu au prevăzut banii necesari în bugetul de stat, fapt ce a urmărit tergiversarea respectării Legii nr. 226/2020. Guvernul, împreună cu consiliile județene au obligația de a pune în aplicare gratuitatea la transport, exact așa cum prevede legea”, se arată într-un comunicat.

Elevii din medii dezavantajate, condamnați la abandon școlar?

Elevii din România consideră că prin această ordonanță se arată intenția Guvernului de a condamna elevii săraci la abandonul școlar.

Impunerea unor tarife a fost ineficientă și în trecut, iar decontarea abonamentului de transport presupune că elevul dispune de suma necesară pentru a-l cumpăra. Totuși, din păcate, situația nu este atât de roz. Mulți elevi din medii defavorizate nu dețin o sumă necesară de bani pentru a-și achiziționa acel abonament de transport.

abonare newsletter