Externe

Majoritatea ucrainenilor intenționează să reziste iarna aceasta în casele lor. Peste 40% și-au cheltuit toate economiile

Deşi temperaturile au scăzut deja până la -10 grade Celsius în multe zone din Ucraina și în unele locuri unde reţelele de electricitate şi încălzire sunt afectate de bombardamentele ruseşti, doar 7% dintre ucraineni vor să plece.

Deşi temperaturile au scăzut deja până la -10 grade Celsius în multe zone din Ucraina și în unele locuri unde reţelele de electricitate şi încălzire sunt afectate de bombardamentele ruseşti, doar 7% dintre ucraineni vor să plece/ Foto: @SashaUstinovaUA/Twitter Deşi temperaturile au scăzut deja până la -10 grade Celsius în multe zone din Ucraina și în unele locuri unde reţelele de electricitate şi încălzire sunt afectate de bombardamentele ruseşti, doar 7% dintre ucraineni vor să plece/ Foto: @SashaUstinovaUA/Twitter

 

 


Deşi temperaturile au scăzut deja până la -10 grade Celsius în multe zone ale Ucrainei, de asemenea în locurile unde reţelele de electricitate şi încălzire sunt afectate de bombardamentele ruseşti asupra infrastructurilor energetice, doar 7% dintre ucraineni iau în calcul să plece de acasă, potrivit unui sondaj al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

 


Procentul celor care ar intenţiona să se refugieze în alte locuri creşte dacă ucrainenilor chestionaţi le este menţionată posibilitatea unor sistări prelungite ale furnizării electricităţii, dar chiar şi în această eventualitate două treimi dintre ei spun că au în vedere să nu-şi părăsească domiciliul.

Peste 40% ucraineni și-au cheltuit toate economiile

Totuşi, cercetarea OIM relevă că odată cu începutul iernii pentru majoritatea ucrainenilor condiţiile de viaţă sunt aproape de limită, 43% dintre cei chestionaţi afirmând că şi-au cheltuit toate economiile, iar 63% că raţionalizează electricitatea şi combustibilul.


„Circa 18 milioane de persoane, respectiv 40% din populaţia ucraineană, au nevoie de ajutor umanitar urgent şi trebuie să-i sprijinim în timpul iernii, mai ales pe cei fără locuinţe sau încălzire”, atrage atenţia şeful misiunii OIM în Ucraina, Anh Nguyen.

Bombardamentele ruseşti cu rachete şi drone asupra infrastructurilor energetice ucrainene au început în octombrie ca represalii după explozia care a avariat podul Crimeii. Premierul ucrainean Denis Şmîgal a declarat luni că „toate hidrocentralele şi termocentralele au fost avariate şi 40% din reţeaua de înaltă tensiune a fost avariată în diferite grade„, după cele opt serii de raiduri ruseşti cu rachete şi drone care au ţintit sistemul energetic ucrainean, astfel că în prezent există un „deficit semnificativ de generare a electricităţii”. 

CITEȘTE ȘI:

Peste 500 de localităţi din Ucraina nu au energie electrică din cauza bombardamentelor rusești. Zona Harkov, cea mai afectată

Bombardamentele rusești au provocat pagube „colosale” în Ucraina. Nicio termocentrală sau hidrocentrală nu a rămas neatinsă

abonare newsletter