Externe
O menajeră torturată de angajatorii ei a fost despăgubită cu peste 100.000 de euro: „Nu am cuvinte”
O fostă menajeră indoneziană a obţinut joi, în faţa unui tribunal din Hong Kong, despăgubiri de peste 100.000 de euro de la foştii săi angajatori care au torturat-o.
O fostă menajeră indoneziană a obţinut joi, în faţa unui tribunal din Hong Kong, despăgubiri de peste 100.000 de euro de la foştii săi angajatori care au torturat-o/ Foto: pixabay.com
O fostă menajeră indoneziană a obţinut joi, în faţa unui tribunal din Hong Kong, despăgubiri de peste 100.000 de euro de la foştii săi angajatori care au torturat-o, lăsând-o cu sechele fizice şi psihologice ireversibile, informează AFP.
Cazul ilustrează soarta adesea neîndurătoare a celor aproximativ 340.000 de lucrători casnici din Hong Kong, majoritatea femei indoneziene şi filipineze.
Menajera, arsă cu fierul de călcat și bătută cu un lanț
Ajunsă în Hong Kong în 2010, Kartika Puspitasari, în vârstă de 40 de ani, a fost umilită şi torturată timp de doi ani de către angajatorii săi, care au ars-o cu un fier de călcat şi au bătut-o cu un lanţ de bicicletă. Aceştia au fost încarceraţi în 2013. Abuzurile la care a fost supusă femeia nu au ieşit la iveală decât atunci când aceasta a solicitat protecţie consulară. Ea s-a întors în Indonezia în 2014 fără să primească vreodată un salariu.
Vineri, instanţa a conchis că menajera a fost „tratată inuman” şi i-a acordat despăgubiri în valoare de 868.607 dolari hongkongezi, adică circa 103.000 de euro. De la locuinţa sa din Padang, pe insula Sumatra, Puspitasari a aflat decizia printr-un apel video.
„Nu am cuvinte pentru a vă descrie bunătatea”, a reacţionat ea, în lacrimi, mulţumindu-le avocaţilor şi prietenilor ei.
Grupurile pentru drepturile omului susţin de mult timp că sistemul hongkongez îi face pe lucrătorii domestici vulnerabili la exploatare. Aceştia sunt forţaţi să trăiască alături de angajatorii lor într-un mediu uneori ostil, din care poate fi dificil de evadat. Activiştii afirmă că majoritatea victimelor nu-şi pot permite să ceară despăgubiri în Hong Kong, mai ales după ce le expiră vizele la sfârşitul contractelor. În faţa instanţei, Kartika Puspitasari a explicat că abuzurile au lăsat-o cu cicatrici proeminente şi întunecate pe spate, abdomen şi braţe.
Avocaţii au estimat că gravitatea sechelelor sale i-a compromis viitorul profesional şi că nu şi-a putut permite niciodată operaţiile şi tratamentele de care ar fi avut nevoie. Cuplul de angajatori - care au petrecut trei ani şi jumătate şi, respectiv, cinci ani şi jumătate în închisoare - nu a contestat concluziile procesului civil.
Victoria juridică a lui Puspitasari este rară, dar nu fără precedent. În 2017, un tribunal din Hong Kong i-a acordat 103 400 de dolari (aproximativ 96.000 de euro) Erwianei Sulistyaningsih, care a fost sechestrată, înfometată şi bătută până când şi-a pierdut controlul asupra funcţiilor corporale.A
CITEȘTE ȘI: