Externe
Austria nu și-a schimbat decizia privind aderarea României la spațiul Schengen. Premierul suedez: „Răspunsul simplu este: «NU»”
Decizia Austriei privind intrarea României în Spațiul Schengen a rămas neschimbată. Premierul Suediei, Ulf Kristersson, a confirmat inflexibilitatea cancelarului Karl Nehammer în privința României.
Austria nu vrea România în Schengen, susține premierul Suediei/Foto: Guvernul României Facebook.com
Premierul Suediei, Ulf Kristersson, a declarat, vineri, că poziţia Guvernului suedez este că România îndeplineşte condiţiile de aderare la spaţiul Schengen.
Din păcate, poziția Austriei a rămas neschimbată.
Austria nu vrea România în Spațiul Schengen
Oficialul suedez a fost întrebat de ziariștii români, în cadrul unei conferințe de presă, dacă Austria și-a schimbat poziția negativă exprimată la Consiliul JAI din 8 decembrie 2022.
Ulf Kristersson a avut discuții cu Karl Nehammer, cancelarul Austriei, care nu și-a schimbat poziția legată de aderarea României la Schengen.
„Răspunsul simplu este: «Nu». Cancelarul Austriei nu și-a schimbat decizia privind aderarea României la spațiul Schengen”, a declarat premierul suedez.
Premierul Ulf Kristersson a făcut această declarație într-o conferință de presă comună cu omologul său român, Nicolae Ciucă, la Stockholm.
În schimb, premierul suedez a spus că pentru țara sa, care deține până în iunie președinția rotativă a UE, extinderea Schengen este o prioritate.
„Dar noi menținem tema aderării României pe agenda discuțiilor și vom face tot ce ține de noi pentru a facilita aceste demersuri.
Sunt așteptări din partea Consiliului European ca această situație să fie rezolvată pe parcursul acestui an”, a explicat premierul Suediei.
La rândul său, premierul Ciucă a declarat în cadrul conferinței că România sprijină puternic aderarea Suediei la NATO, proces blocat deocamdată de Ungaria și Turcia.
România își menține obiectivul de aderare la Schengen în 2023
Autoritățile române susțin că țara noastră își menține obiectivul de intrare în spațiul Schengen.
În schimb, Bulgaria ar putea adera la Spațiul Schengen în octombrie 2023, potrivit președintelui Rumen Radev, care a susținut că eforturile depuse de țara sa în acest sens continuă.
România și Bulgaria au ratat, în decembrie 2022, aderarea la spațiul Schengen.
Austria este singura ţară din UE care s-a opus constant intrării României în spaţiul Schengen. În cazul Bulgariei, opoziţia a fost exprimată de Olanda.
Viena şi-a justificat poziţia prin faptul că în Austria au ajuns peste 100.000 de migranţi sau solicitanţi de azil, dintre care circa 75.000 nu fuseseră încă înregistraţi. Potrivit autorităților austriece mulţi dintre cei neînregistraţi ar veni prin România sau Bulgaria.
Beneficiile aderării României în spațiul Schengen nu se rezumă doar la traversarea facilă a granițelor, ci comportă un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, în sfera economică. În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: