Politică

Aderarea României la spațiul Schengen, un „ambiț” al președintelui Iohannis: „Nu există nici o asumare concretă a unei date, însă ambiția mea e să finalizăm procesul în acest an”

Chiar dacă nu există nici o dată stabilită pentru aderarea României la spațiul Schengen, iunie sau octombrie 2023, președintele Klaus Iohannis susține că „ambiția” sa este de a încheia acest proces pe parcursul acestui an.

Iohannis: România nu dispune de nici o dată certă pentru aderarea la Schengen/ Foto: Administrația Prezidențială a României Facebook.com Iohannis: România nu dispune de nici o dată certă pentru aderarea la Schengen/ Foto: Administrația Prezidențială a României Facebook.com

 

 


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că preşedintele Consiliului European, Charles Michel, susţine eforturile României privind aderarea la spaţiul Schengen anul acesta.

 


Recent, președintele Bulgariei a înaintat o dată privind aderarea țării sale la spațiul Schengen – octombrie 2023

Întrebat în privința calendarului de aderare a României la Spațiul Schengen, președintele Klaus Iohannis a susținut că țara noastră nu dispune de nici o dată certă în acest sens


În schimb, ambiția președintelui Iohannis este de a finaliza procesul aderării României la Schengen în acest an

De asemenea, Iohannis s-a referit și la opoziția Austriei în cazul aderării României care, după cum a arătat șeful statului, se referă doar la fenomenul migrației.


„Aderarea la Schengen e un obiectiv național și rămânem foarte implicați. 

Este un proces complicat de negociere fiindcă, paradoxal, noi nu trebuie să dovedim că suntem pregătiți, toată lumea a acceptat că România îndeplinește toate condițiile. 


Avem însă o opoziție din partea Austriei care nu este legată de România, ci e legată de migrație, este legată de felul în care în Uniunea Europeană este tratat Spațiul Schengen, foarte multe țări și-au închis de facto frontierele Schengen. 

Asta face întreaga negociere foarte complicată, avem o situație generată de migrație la nivel european unde noi putem să intervenim, cât se poate. Noi gestionăm foarte bine migrația. 

Azi președintele Charles Michel va vizita o unitate a poliției de frontieră. Continuă toate negocierile, am organizat un întreg summit dedicat combaterii și gestionării migrației.

Nu există nici o asumare concretă a unei date din iunie sau octombrie, însă ambiția mea și a noastră este să finalizăm acest proces în cursul acestui an, în varianta cea mai bună și cu Bulgaria. Nouă ne convine cel mai mult să intrăm împreună cu Bulgaria”, a explicat președintele Klaus Iohannis în cadrul conferinței de presă susținute alături de Charles Michel, preşedintele Consiliului European, la București. 

Excluderea României din Schengen, o „palmă” pentru UE

Potrivit șefului statului, faptul că aderarea României la spațiul Schengen a fost blocată în 8 decembrie 2023, reprezintă o „palmă” pentru Uniunea Europeană, dar și o problemă a politicii de liberă circulație a cetățenilor

„Este o problemă a UE să rezolvăm această chestiune. Schengen e o emblemă a UE. 

Faptul că pe 8 decembrie nu s-a reușit un vot e o palmă dată Uniunii Europene și aspirației de liberă mișcare a cetățenilor europeni. 

Această problemă trebuie rezolvată cât mai repede dacă vrem ca cetățenii noștri să creadă în continuare că UE e un spațiu nu doar al pieței unice, ci și al libertății de mișcare”, a adăugat Klaus Iohannis. 

Bulgaria ar putea adera la Spațiul Schengen în octombrie 2023, potrivit președintelui Rumen Radev, care a susținut că eforturile depuse de țara sa în acest sens continuă.

România și Bulgaria au ratat, în decembrie 2022, aderarea la spațiul Schengen.

Austria este singura ţară din UE care s-a opus constant intrării României în spaţiul Schengen. În cazul Bulgariei, opoziţia a fost exprimată de Olanda.

Viena şi-a justificat poziţia prin faptul că în Austria au ajuns peste 100.000 de migranţi sau solicitanţi de azil, dintre care circa 75.000 nu fuseseră încă înregistraţi. Potrivit autorităților austriece mulţi dintre cei neînregistraţi ar veni prin România sau Bulgaria. 

Beneficiile aderării României în spațiul Schengen nu se rezumă doar la traversarea facilă a granițelor, ci comportă un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, în sfera economică. În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Bulgaria estimează că ar putea adera la Spațiul Schengen în toamna acestui an

ULTIMA ORĂ  România NU intră în Schengen din cauza opoziției Austriei și Olandei

Game over pentru România? Cancelarul Karl Nehammer anunță că Austria își menține veto-ul împotriva extinderii Spațiului Schengen. „Gardul de frontieră al Greciei poate servi ca model”

Ultimele Stiri
abonare newsletter