Externe

Mii de persoane i-au adus un ultim omagiu lui Silvio Berlusconi. Fostul premier italian a murit la vârsta de 86 de ani. VIDEO

Mii de persoane i-au adus un ultim omagiu, miercuri, lui Silvio Berlusconi, care a murit luni, la 86 de ani, de leucemie, în cadrul unor funeralii de stat.

Înmormântarea lui Silvio Berlusconi/ Foto: captură ecran YouTube - BCC News Înmormântarea lui Silvio Berlusconi/ Foto: captură ecran YouTube - BCC News

 

 


Mii de persoane i-au adus un ultim omagiu, miercuri, lui Silvio Berlusconi, care a murit luni, la 86 de ani, de leucemie, în cadrul unor funeralii de stat organizate în prezenţa a numeroşi responsabili politici ai ţării.

 


Decorat cu flori albe, roşii şi verzi, în culorile drapelului italian, sicriul a ajuns la ora 13.00 GMT în faţa domului din Milano, în prezenţa a mii de persoane şi în scandările suporterilor AC Milan, club condus timp de 31 de ani de fostul şef de guvern.

Sicriul a fost introdus apoi în biserică, în aplauzele asistenţei, între care prim-ministrul Giorgia Meloni şi numeroşi demnitari politici.
 


„Când cineva este om politic, încearcă să câştige. Are susţinători şi opozanţi. Unii îl ridică în slăvi, alţii nu îl suportă”, a spus la slujbă arhiepiscopul din Milano, Mario Delpini.

Oamenii aflaţi în spatele barierelor din faţa catedralei au urmărit ceremonia pe două ecrane gigantice. Unii dintre ei au scandat „Silvio”, „Berlusconi preşedinte” sau „Mulţumim, eşti unic!”


La Milano, ca peste tot în Italia, drapelele au fost coborâte în bernă pe edificiile publice.

Pe lângă Georgia Meloni şi cei doi vicepremieri ai săi, Matteo Salvini şi Antonio Tajani - numărul doi al partidului Forza Italia - , au fost prezenţi şi preşedintele Republicii Sergio Mattarella şi fostul premier Mario Draghi. Elly Schlein, şefa Partidului democrat, şi fostul şef al guvernului de centru-stânga Matteo Renzi au reprezentat opoziţia de centru-stânga. Comisia Europeană a fost reprezentată de comisarul pentru economie, italianul Paolo Gentiloni, fost şef al executivului de la Roma.


Printre puţinii demnitari străini prezenţi s-au aflat emirul Qatarului şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, preşedintele irakian Abdul Latif Rashid şi prim-ministrul ungar Viktor Orban.

Aceste funeralii de stat, prevăzute de protocol, au fost însoţite de o zi de doliu naţional, o premieră pentru un fost premier care nu s-a bucurat de aprecierea tuturor italienilor.

„Sunt prevăzute funeralii de stat şi este corect, dar doliul naţional pentru o persoană care a divizat atât de mult ca Silvio Berlusconi mi se pare o alegere inoportună”, a declarat Rosy Bindi, fost ministru de stânga în guvernul Romano Prodi II (2006-2008), pentru radioul public.

Andrea Crisanti, senator al Partidului democrat, şi-a exprimat şi el opoziţia.

„Nu a avut respect pentru stat când a fraudat fiscul”, a denunţat el, reamintind condamnarea definitivă a lui „Cavaliere” în 2013, în dosarul de fraudă fiscală în care a fost judecat imperiul său Mediaset.

Potrivit media italiene, Silvio Berlusconi a optat pentru incinerare, cerând ca cenuşa sa să fie înhumată în luxoasa sa proprietate de la Arcore, în apropiere de Milano. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Silvio Berlusconi, fost premier al Italiei, a murit la 86 de ani

Emil Boc, după moartea lui Berlusconi: „Datorită sprijinului său, românii au fost apreciați în Italia pe măsura muncii lor”

abonare newsletter