Externe

România nu recunoaște legitimitatea alegerilor prezidențiale organizate de Moscova în teritoriile ucrainene ocupate

România nu recunoaște alegerile prezidențiale desfășurate de autoritățile ruse în teritoriile ucrainene.

Alegerile desfățurate de Rusia în teritorii ucrainene nu sunt recunoscute de România/Foto: 24tv.ua Alegerile desfățurate de Rusia în teritorii ucrainene nu sunt recunoscute de România/Foto: 24tv.ua

 

 


Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, vineri, că nu recunoaşte legitimitatea alegerilor prezidenţiale organizate de autorităţile ruse în regiunile Doneţk, Luhansk, Zaporojia, Herson, Republica Autonomă Crimeea şi oraşul Sevastopol.

 


Mai mult, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) „descurajează puternic” paticiparea românilor ca observatori la alegerile prezidențiale din Rusia pentru a nu legitima acest scrutin care se desfășoară și în regiunile ocupate ilegal de Rusia.

„În perioada 15 - 17 martie 2024, au loc alegeri prezidenţiale în Federaţia Rusă. Autorităţile ruse au anunţat organizarea scrutinului şi în teritoriile ucrainene anexate ilegal ori ocupate temporar de Federaţia Rusă începând cu anul 2014. Ministerul Afacerilor Externe nu recunoaşte şi nu va recunoaşte legitimitatea alegerilor menţionate desfăşurate în regiunile Doneţk, Luhansk, Zaporojia, Herson, Republica Autonomă Crimeea şi oraşul Sevastopol, care sunt părţi integrante ale Ucrainei. De asemenea, MAE reconfirmă sprijinul ferm pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în frontierele sale recunoscute international”, informează, vineri, Ministerul Afacerilor de Externe.


CITEȘTE ȘI: 
Vladimir Putin și-a anunțat candidatura pentru al cincilea mandat la alegerile prezidențiale de anul viitor. Președintele rus, la putere din anul 2000

Autorităţile ruse au decis să nu invite observatori ODHIR/OSCE la scrutinul prezidenţial din martie 2024, „în contradicţie cu obligaţiile internaţionale asumate”. În acelaşi timp, „este posibil ca autorităţile ruse să adreseze invitaţii” de observare şi monitorizare electorală unor persoane fizice sau juridice străine.

„În condiţiile date, MAE descurajează puternic participarea cetăţenilor români sau a persoanelor juridice române la monitorizarea alegerilor din Federaţia Rusă. MAE reaminteşte că prezenţa cetăţenilor români în teritoriile aparţinând Ucrainei aflate sub ocupaţia Federaţiei Ruse, inclusiv pentru scopul observării şi monitorizării electorale amintite, comportă consecinţe de natură penală şi administrativă în conformitate cu legea ucraineană”, potrivit MAE. 


Iohannis: „Să fim neobosiți în efortul de a le oferi ucrainenilor tot sprijinul necesar”

În condițiile în care România traversează un context „complicat și instabil” din cauza războiului din Ucraina, iar Europa se confruntă cu cea mai gravă situație de după cel de-al Doilea Război Mondial, în cadrul Congresului PPE desfășurat zilele trecute la București, președintele Klaus Iohannis a declarat că țara noastră va continua să susțină Ucraina, dar și Republica Moldova, în acord cu valorile europene. 

„Este un context complicat și instabil. La doar câteva sute de kilometri distanță, vecinii noștri își dau viața pentru a-și apăra țara de invadatorii care comit atrocități inimaginabile. Trebuie să fim neobosiți în efortul de a le oferi ucrainenilor tot sprijinul necesar. Republica Moldova, Ucraina și Georgia sunt o parte integrantă a UE și viitorul lor e în interiorul UE. 


CITEȘTE ȘI: 
Susținere pentru valorile europene și Schengen pentru România: Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu lideri europeni și s-a adresat Congresului PPE

Sunt sigur că vom găsi soluţii concrete pentru a ne proteja cetăţenii împotriva diverselor crize care nu ne-au ocolit deloc în ultimii ani, fie că vorbim de pericolele aduse de un război brutal care se desfăşoară chiar la graniţele României, fie că ne referim la necesitatea de a rămâne competitivi economic astfel încât nivelul de trai al oamenilor să se îmbunătăţească semnificativ”, a declarat Klaus Iohannis. 

În contextul războiului de agresiune dus de Rusia în Ucraina, președintele PNL Nicolae Ciucă a accentuat în cadrul discuțiilor cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, necesitatea promovării valorilor europene precum libertatea, democrația și siguranța, împreună cu nevoia ca Uniunea Europeană să fie în continuare alături de Ucraina.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Vladimir Putin și-a anunțat candidatura pentru al cincilea mandat la alegerile prezidențiale de anul viitor. Președintele rus, la putere din anul 2000

Nicolae Ciucă, în conferinţa comună cu preşedintele PPE Manfred Weber: „Semnul sub care se desfăşoară acest congres este unul al unităţii”

Ultimele Stiri
abonare newsletter