Externe

550 de pelerini au murit din cauza căldurii, în Mecca.Temperaturile au depășit 51 de grade Celsius.

550 de pelerini au murit din cauza căldurii în timpul Hajj-ului, marele pelerinaj musulman din vestul Arabiei Saudite, majoritatea victimelor fiind cetăţeni egipteni.

550 de pelerini au murit din cauza căldurii în timpul Hajj-ului, marele pelerinaj musulman din vestul Arabiei Saudite, majoritatea victimelor fiind cetăţeni egipteni| Foto: @meerabra291 - X 550 de pelerini au murit din cauza căldurii în timpul Hajj-ului, marele pelerinaj musulman din vestul Arabiei Saudite, majoritatea victimelor fiind cetăţeni egipteni| Foto: @meerabra291 - X

 

 


Diplomaţii arabi au anunţat marţi că cel puţin 550 de pelerini au murit din cauza căldurii în timpul Hajj-ului, marele pelerinaj musulman din vestul Arabiei Saudite, majoritatea victimelor fiind cetăţeni egipteni, informează AFP.

 


Acest pelerinaj anual, organizat de vineri până duminică, s-a desfăşurat în 2024 în plină vară în una dintre cele mai călduroase regiuni ale lumii, cu temperaturi care ating 51,8 grade Celsius la Mecca, cel mai sfânt oraş al islamului.

Cel puţin 323 de pelerini egipteni au murit, majoritatea din cauza căldurii, au anunţat marţi pentru AFP doi diplomaţi arabi, sub protecţia anonimatului.


„Toţi au murit din cauza căldurii”, cu excepţia unui pelerin care a decedat după ce a fost rănit în timpul unei busculade, a declarat unul dintre diplomaţi, adăugând că numărul total al victimelor a fost furnizat de morga unui spital din cartierul Al-Muaisem din Mecca.



Diplomaţii au declarat că 550 de cadavre au fost transportate la morga din Al-Muaisem, una dintre cele mai mari din Mecca.

Potrivit unui bilanţ calculat de AFP, numărul morţilor egipteni ar ridica la 577 totalul deceselor semnalate în timpul Hajj-ului de diferite ţări, care, în majoritatea lor, nu au precizat numărul exact al deceselor cauzate de căldură.


Ministerul egiptean de Externe a afirmat marţi că „operaţiuni de căutare a egiptenilor daţi dispăruţi în timpul Hajj-ului” erau în curs de desfăşurare, evocând „un anumit număr de decese”.

Peste 2.000 de pelerini au fost tratați

Duminică, autorităţile saudite au precizat că au tratat peste 2.000 de pelerini care sufereau din cauza stresului termic, fără să furnizeze informaţii despre decese.


De asemenea, cel puţin 60 de iordanieni au murit, au dezvăluit diplomaţii, în contextul în care Ministerul iordanian de Externe anunţase marţi că a emis 41 de permise de înhumare pentru a-i înmormânta pe credincioşii care au murit la Mecca.

Autorităţile „monitorizează procedurile de înmormântare a pelerinilor iordanieni decedaţi în timpul Hajj-ului după ce au suferit insolaţii”, a adăugat acelaşi minister.

Hajj-ul, una dintre cele mai mari adunări religioase din lume, este unul dintre cei cinci piloni ai islamului, iar toţi musulmanii care dispun de mijloacele financiare şi fizice necesare trebuie să îl îndeplinească cel puţin o dată în viaţă.

Evenimentul suferă din ce în ce mai mult din cauza efectelor generate de schimbările climatice, a avertizat un studiu saudit publicat în luna mai, potrivit căruia temperaturile din locurile în care se desfăşoară aceste ritualuri au crescut cu 0,4 grade Celsius la fiecare zece ani.

Jurnalişti ai AFP care se aflau la Mina, în apropiere de Mecca, au asistat luni la scene în care anumiţi pelerini îşi turnau mai multe sticle de apă pe cap, în timp ce voluntarii distribuiau băuturi răcoritoare şi îngheţată.

Autorităţile saudite le-au recomandat credincioşilor să folosească umbrele, să bea apă şi să evite expunerea la soare în timpul celor mai călduroase intervale orare din timpul zilei. Însă multe ritualuri se desfăşoară în aer liber şi în plină zi.

„Nicăieri” unde să te adăposteşti

Unii dintre pelerini au spus că au văzut cadavre zăcând pe marginea drumului, iar ambulanţele păreau uneori depăşite de situaţie. În fiecare an, zeci de mii de pelerini încearcă să participe la Hajj fără o autorizaţie oficială, o situaţie care îi privează de accesul la spaţiile ce dispun de instalaţii de climatizare.

Potrivit unuia dintre diplomaţii contactaţi de AFP, bilanţul morţilor egipteni a fost considerabil sporit de prezenţa unor pelerini care nu deţineau acele autorizaţii.

Acei pelerini „au venit fără hrană, fără apă şi au stat fără aer condiţionat timp îndelungat”, a spus un oficial egiptean care coordonează pelerinajul pentru ţara lui.

Au murit „din cauza căldurii pentru că cei mai mulţi dintre ei nu au putut să se adăpostească nicăieri”, a adăugat el. Mai multe alte ţări au anunţat decese în timpul Hajj-ului din acest an, cum ar fi Tunisia, Indonezia, Iran şi Senegal. În acest an, Hajj-ul a atras aproximativ 1,8 milioane de pelerini, din care 1,6 milioane au venit din străinătate, potrivit autorităţilor saudite. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Tragedie pe Soporului. 3 clujeni, găsiți morți în curtea casei. S-au electrocutat.

Incendiu devastator: cel puțin 49 de morți într-o clădire pentru muncitori străini - VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter