Externe

România, tampon pentru Ucraina? Planul surprinzător al lui Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat o inițiativă strategică îndrăzneață care ar putea schimba semnificativ dinamica războiului.

Zelenski are un plan ambițios pentru o nouă arhitectură de securitate regional. Foto: Volodymyr Zelensky Fan-Club / Facebook Zelenski are un plan ambițios pentru o nouă arhitectură de securitate regional. Foto: Volodymyr Zelensky Fan-Club / Facebook

 

 


În fața atacuri rusești asupra teritoriului ucrainean, Zelenski propune formarea unei alianțe defensive comune cu statele NATO învecinate, inclusiv România.

 


Acest plan ar transforma țările participante într-o zonă tampon strategică, sprijinind Kievul în respingerea bombardamentelor rusești care lovesc frecvent teritoriul ucrainean. 

Inițiativa ar putea poziționa aceste națiuni pe postul de front defensiv avansat în fața amenințării rachetelor rusești, relatează Kyiv Independent.


Kievul va discuta cu NATO despre crearea unei coaliții care să ajute la doborârea rachetelor rusești deasupra teritoriului Ucrainei, a declarat președintele Zelenski, conform Interfax Ucraina.

România, în centrul strategiei de apărare a lui Zelenski

Rachete sau drone rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și României în mai multe rânduri, iar resturile lor au fost găsite pe teritoriile celor două țări NATO care se învecinează cu Ucraina.


„Trebuie să lucrăm la posibilitatea tehnică de a utiliza avioane de luptă din țările vecine împotriva rachetelor (rusești) care lovesc Ucraina în direcția vecinilor noștri. În primul rând, țările din alianță", a declarat Zelenski.

El a numit o astfel de mișcare „o responsabilitate foarte mare" care ar putea fi dificilă pentru parteneri, dar a însărcinat diplomații să organizeze o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina pentru a discuta problema.


Scutul invizibil al Ucrainei: Cum vrea Zelenski să implice NATO în apărarea sa

„Vreau să încerc acest instrument, astfel încât țările NATO să poată discuta cu Ucraina posibilitatea unei mici coaliții a țărilor vecine care să doboare rachetele inamice (deasupra Ucrainei)", a adăugat el.

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat la jumătatea lunii iulie că Varșovia ia în considerare propunerea Kievului de a doborî rachetele rusești care zboară spre teritoriul polonez în timp ce acestea se află încă în spațiul aerian al Ucrainei. Propunerea a fost inclusă într-un acord de securitate semnat între cele două națiuni.

CITEȘTE ȘI:
UE și Ucraina au semnat un pact de securitate. Reacția Bruxelles-ului în cazul unui atac nuclear rusesc.

Ideea a întâmpinat o opoziție puternică în rândul altor membri NATO. 

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că doborârea dronelor sau rachetelor rusești deasupra Ucrainei „iese din discuție", în timp ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a sugerat că un astfel de pas ar atrage alianța în război.

În urmă cu două săptămâni, pe rețelele de socializare s-au răspândit videoclipuri care ar fi arătat că apărarea aeriană a României a doborât drone rusești în timpul atacului acestora asupra Ucrainei, însă Bucureștiul a respins afirmațiile.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Atacuri devastatoare cu rachete hipersonice. Putin lovește Ucraina, cel puțin 20 de morți - VIDEO

UE aprobă primul ajutor militar pentru Ucraina din activele rusești înghețate. Ungaria critică decizia: „Au fost depășite liniile roșii”.

abonare newsletter