Externe

UE transferă către Ucraina o nouă tranșă de ajutor financiar, de 4,2 miliarde de euro

Comisia Europeană transferă Ucrainei o nouă tranșă de bani din fondurile de ajutor multianul de 50 de miliarde de euro.

Ucraina primește o nouă tranșă de 4,2 miliarde de euro de la Comisia Europeană. Cum vor fi cheltuiți banii|Foto: pexels.com Ucraina primește o nouă tranșă de 4,2 miliarde de euro de la Comisia Europeană. Cum vor fi cheltuiți banii|Foto: pexels.com

 

 


Comisia Europeană a anunţat marţi transferul către Ucraina a unei noi tranşe, de 4,2 miliarde de euro, din ajutorul financiar multianual de 50 de miliarde de euro oferit de UE acestei ţări până în anul 2027, relatează agenţia DPA.

CITEȘTE ȘI: 
Ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Statele membre UE au ajuns la un acord.

Aceste fonduri sunt destinate „menţinerii funcţionării Statului ucrainean”, a scris pe platforma socială X preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timp ce continuă războiul cu Rusia şi Kievul luptă pentru supravieţuire. „Europa rămâne fermă alături de Ucraina”, a adăugat şefa executivului comunitar.


12 miliarde de euro pentru funcționarea statului vecin, virați Ucrainei

Odată cu tranşa eliberată marţi, Ucraina a primit deja 12 miliarde de euro din pachetul de 50 de miliarde de euro al ajutorului financiar promis de UE eşalonat până în 2027, din care 17 miliarde reprezintă granturi şi 33 de miliarde credite.

CITEȘTE ȘI: 
Ofensiva Ucrainei din regiunea rusă Kursk, analizată de Nicolae Ciucă: „Singurul limbaj pe care dictatorii îl înţeleg este demonstraţia de forţă”

Guvernul ucrainean va folosi aceste fonduri pentru plata salariilor şi a pensiilor, pentru menţinerea funcţională a serviciilor de bază şi susţinerea reconstrucţiei.


Planul convenit între Kiev şi Bruxelles pentru acest ajutor macrofinanciar include reforme în 15 domenii, printre care se numără energia, agricultura, transporturile, tranziţia verde, transformarea digitală, precum şi obiective de îndeplinit în vederea unei potenţiale aderări la UE, cum ar fi adoptarea acquis-ului comunitar, gestiunea finanţelor publice, combaterea corupţiei şi a spălării de bani.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

UE aprobă primul ajutor militar pentru Ucraina din activele rusești înghețate. Ungaria critică decizia: „Au fost depășite liniile roșii”.

Ofensiva Ucrainei continuă în regiunea rusă Kursk. Moscova impune „regimul de operațiune antiteroristă” în trei regiuni de la graniță.

Ultimele Stiri
abonare newsletter