Externe

Ofensiva Ucrainei continuă în regiunea rusă Kursk. Moscova impune „regimul de operațiune antiteroristă” în trei regiuni de la graniță.

Rusia impune „regimul de operațiune antiteroristă” în trei regiuni de la graniță pentru a respinge ofensiva ucraineană.

Ofensiva ucraineană continuă pe teritoriul rus. Moscova impune „regimul de operațiune antiteroristă” .Foto: Володимир Зеленський-Facebook Ofensiva ucraineană continuă pe teritoriul rus. Moscova impune „regimul de operațiune antiteroristă” .Foto: Володимир Зеленський-Facebook

 

 


Rusia a anunţat, sâmbătă, instituirea „regimului de operaţiune antiteroristă” în trei regiuni la graniţa cu Ucraina, respectiv în provinciile Belgorod, Briansk şi Kursk, în timp ce în aceasta din urmă au loc lupte intense între trupele ruse şi cele ucrainene pătrunse acolo marţi într-o ofensivă care a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în zonă.

Rușii, din nou nepregătiți. Posibil punct de cotitură în evoluția războiului?

După rebeliunea mercenarilor Wagner, din iunie 2023, rușii au fost prinși pe picior greșit în contextul ofensivei ucrainene pe teritoriul rus. 


CITEȘTE ȘI: 
25.000 de mercenari, revoltă pe străzile din Rusia contra conducerii militare. NATO monitorizează situația

În cazul unei operațiuni militare reușite, Kievul ar putea obține un avantaj în negocierile cu Moscova. 

Regimul special instituit de Moscova are ca obiectiv „garantarea securităţii cetăţenilor şi respingerea ameninţării cu acte teroriste comise de forţele de recunoaştere şi sabotaj ale inamicului” ucrainean, semnalează un comunicat oficial. „Instituţiile statale iau măsuri suplimentare pentru a garanta securitatea cetăţenilor, menţinerea ordinii publice şi consolidarea apărării antiteroriste a instalaţiilor", adaugă guvernul rus.


Ofensiva ucraineană continuă pe teritoriul rus

Luptele în numeroase locaţii din regiunea Kursk continuă, sâmbătă, pentru a cincea zi consecutiv, după ce armata ucraineană a lansat o ofensivă mecanizată peste graniţă, dar relatările despre situaţia de pe teren sunt contradictorii şi nu oferă multe precizări. 

Este totuşi confirmată pătrunderea armatei ucrainene până la 30-35 de kilometri de frontieră, însă trupele ucrainene sunt dispersate şi nu par să controleze un teritoriu coerent şi mizează pe atacuri surpriză executate de unităţi de recunoaştere şi sabotaj asupra trupelor ruse trimise ca întăriri.


CITEȘTE ȘI: 
România, tampon pentru Ucraina? Planul surprinzător al lui Zelenski

Armata rusă continuă să trimită astfel de întăriri şi unităţi de armament greu, tancuri, blindate, artilerie şi lansatoare multiple de rachete, dar pare încă reticentă să deplaseze în Kursk unităţi experimentate de pe frontul din interiorul Ucrainei, conform unor comentatori dislocarea acestor unităţi fiind scopul urmărit de Ucraina prin incursiunea surpriză în Kursk pentru a opri înaintarea trupelor ruse care continuă pe frontul din estul Ucrainei şi ameninţă oraşe-cheie.

Un „război fulger”

Conform mai multor surse ruseşti citate de think-tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), trupele ucrainene intrate în provincia rusă Kursk nu par să mai înainteze către nordul şi vestul acestei provincii, în schimb avansează către est, mişcare prin care armata ucraineană ar putea să caute obţinerea unui control pe o bandă cât mai largă de teritoriu de-a lungul frontierei pentru a diminua riscul de a-şi vedea trupele încercuite în cazul unui atac rus de pe flancuri.


Bloggerii militari ruşi au acuzat de incompetenţă comandamentul militar rus, luat pe nepregătite de ofensiva ucraineană în Kursk, un alt act de incompetenţă criticat fiind expunerea unei coloane de camioane militare care transporta soldaţi trimişi ca întăriri în Kursk şi care a fost bombardată de armata ucraineană probabil cu rachete HIMARS, în imaginile cu şirul de camioane calcinate putând fi observate numeroase cadavre ale soldaţilor ruşi.

CITEȘTE ȘI: 
Ajutor militar de 5 miliarde de euro pentru Ucraina, aprobat de Consiliul UE

„Inamicul a fost deocamdată oprit, dar asta nu înseamnă că este linişte deplină acolo: lupte intense sunt în desfăşurare”, rezumă situaţia de moment Andrei Guruliov, un general-locotenent rus în retragere, parlamentar al partidului rus de guvernământ Rusia Unită, formaţiunea preşedintelui Vladimir Putin.

În acest timp continuă evacuarea populaţiei civile atât din provincia rusă Kursk cât şi din provincia ucraineană Sumî, de unde trupele Kievului au lansat ofensiva şi asupra căreia armata rusă efectuează în prezent bombardamente ce vizează concentrările de trupe şi echipamente ale armatei ucrainene pentru a le împiedica deplasarea peste graniţă. Autorităţile ucrainene au anunţat evacuarea a circa 20.000 de persoane din zeci de localităţi.

Armata ucraineană la rândul ei recurge la bombardamente intense asupra trupelor ruse trimise ca întăriri, folosind artileria şi dronele. Potrivit Moscovei, fragmente dintr-o dronă ucraineană doborâtă au căzut în perimetrul centralei nucleare Kursk, situată la circa 60 de kilometri de graniţă şi în direcţia căreia atacă trupele ucrainene.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Orban i-a sugerat lui Zelenski să accepte o încetare „rapidă” a focului. Ucraina insistă asupra unei „păci juste”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter