Externe

Alertă la granițe. Drone rusești invadează spațiul aerian al Letoniei, României și Poloniei. VIDEO

Serie de incidente îngrijorătoare la granițele NATO, implicând drone și rachete rusești care au încălcat spațiul aerian al unor state membre. Cel mai recent caz a fost raportat în Letonia, unde o dronă militară rusă s-a prăbușit.

O dronă militară rusă s-a prăbușit în Letonia, stat membru NATO. Foto: captură WION / Youtube O dronă militară rusă s-a prăbușit în Letonia, stat membru NATO. Foto: captură WION / Youtube

 

 


Duminică, președintele Letoniei, Edgars Rinkevics, a anunțat pe platforma de socializare X că o dronă militară rusă s-a prăbușit în partea de est a țării. 

 


Incidentul a avut loc sâmbătă, iar autoritățile letone au început o anchetă pentru a clarifica circumstanțele. 

Ministerul Apărării din Letonia a precizat că drona a intrat în spațiul aerian leton dinspre Belarus și s-a prăbușit în municipiul Rezekne.


Tensiuni crescute: Dronă rusă se prăbușește pe teritoriul Letoniei, membru NATO

Președintele Rinkevics a subliniat că numărul acestor incidente este în creștere de-a lungul flancului estic al NATO și a solicitat o abordare colectivă a acestei probleme. Ministrul apărării, Andris Spruds, a declarat că situația confirmă necesitatea consolidării frontierei de est a Letoniei, inclusiv prin dezvoltarea capacităților de apărare aeriană și de război electronic.

În aceeași zi, România a raportat că o dronă de atac rusă, care viza infrastructura civilă din Ucraina, a intrat în spațiul său aerian peste noapte. Autoritățile române au condamnat ferm această „nouă încălcare" provocată de atacurile ilegale ale Moscovei.


CITEȘTE ȘI:
Incendiu la un depozit de petrol din Rusia după un atac cu o dronă ucraineană. VIDEO

Polonia, un alt stat membru NATO, a înregistrat cel puțin două cazuri similare de încălcare a spațiului său aerian de către rachete sau drone rusești care atacau Ucraina, cel mai recent în decembrie 2023. La sfârșitul lunii februarie 2024, Varșovia a raportat inițial intrarea unui obiect zburător în spațiul său aerian, dar ulterior a revenit asupra afirmației.

Alerta NATO: Drone și rachete rusești încalcă spațiul aerian al țărilor membre din Est

Incidentele au loc pe fondul relațiilor tensionate dintre țările baltice și Rusia, care s-au deteriorat semnificativ după invazia Ucrainei în februarie 2022. Letonia, care a fost cândva parte a Uniunii Sovietice, este în prezent membră a Uniunii Europene și a NATO, poziționându-se ferm împotriva acțiunilor agresive ale Moscovei.


În contextul acestor provocări, ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat pentru Financial Times că Varșovia ar trebui să aibă dreptul de a doborî rachetele rusești care țintesc Ucraina înainte ca acestea să intre în spațiul aerian polonez, în ciuda opoziției NATO față de o astfel de acțiune.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Rusia pregătește lansarea rachetei nucleare „invincibile”? Noi imagini dezvăluie amplasamentul secret al proiectului Burevestnik.

UE aprobă tacit blocarea achiziției unui gigant feroviar spaniol de către Ungaria, pe fondul temerilor legate de Rusia

Ultimele Stiri
abonare newsletter