Externe

Alegeri Belarus. Președintele Lukașenko câștigă al șaptelea mandat.

Aleksandr Lukașenko a câștigat duminică un al șaptelea mandat de președinte al Belarus în urma unui scrutin prezidențial denunțat ca o farsă și un afront pentru democrație.

Aleksandr Lukașenko a câștigat duminică un al șaptelea mandat de președinte al Belarus în urma unui scrutin prezidențial denunțat ca o farsă și un afront pentru democrație| Foto: Depositphotos.com Aleksandr Lukașenko a câștigat duminică un al șaptelea mandat de președinte al Belarus în urma unui scrutin prezidențial denunțat ca o farsă și un afront pentru democrație| Foto: Depositphotos.com

 

 


Aleksandr Lukașenko a câștigat duminică un al șaptelea mandat de președinte al Belarus în urma unui scrutin prezidențial denunțat ca o farsă și un afront pentru democrație, relatează dpa, potrivit Agerpres.ro

 


Media de stat a relatat că Lukașenko, în vârstă de 70 de ani, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a obținut 86,8% din voturi, potrivit rezultatelor preliminare anunțate de comisia electorală.

Cu politicienii de opoziție fie în exil, fie încarcerați, și contracandidați văzuți ca aprobați de stat, se anticipa că este inevitabil ca Lukașenko să obțină un alt mandat de cinci ani la președinție.


CITEȘTE ȘI:
Aleksandr Lukașenko și-a anunțat candidatura la președinție în 2025. Președintele Belarusului se află la conducerea țării de 30 de ani.

Circa 6,9 milioane de oameni erau eligibili să voteze în fosta republică sovietică, iar prezența vot a fost de 85,7%, potrivit rezultatelor preliminare.

„Nu au nicio legătură cu realitatea”

Analistul politic Valeri Karbalevici, care a fugit în străinătate pentru că viața îi era în pericol, a declarat pentru dpa că rezultatele publicate în Belarus „nu au nicio legătură cu realitatea”. „Aparatul de putere decide asupra numerelor în avans”, a declarat el.


Potrivit lui Karbalevici, Lukașenko, care este la putere din 1994, nu ar avea șanse de victorie într-un scrutin cu contracandidați reali din rândul opoziției.

În timp ce alegătorii încă mergeau la urne, șefa diplomației UE, Kaja Kallas, a condamnat într-o postare pe X „alegerile false”, pe care le-a numit un „afront flagrant pentru democrație”.


Totuși, Lukașenko, care a votat în capitala Minsk, a spus că Belarus nu are nevoie de aprobare din străinătate și că nu contează pentru el dacă Uniunea Europeană recunoaște alegerile sau nu.

„Recunoașteți aceste alegeri sau nu, este o chestiune de gust. Îmi pasă prea puțin”, le-a spus Lukașenko jurnaliștilor la Minsk.

Putin l-a felicitat pe Lukașenko

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a felicitat luni pe omologul său belarus pentru „victoria convingătoare” la urne.

„Victoria convingătoare la alegeri demonstrează în mod clar înalta dumneavoastră autoritate politică, precum și sprijinul neîndoielnic al populației față de orientarea statală pe care o urmează Belarusul', i-a scris Putin lui Lukașenko în mesajul său de felicitare, publicat pe site-ul Kremlinului, informează EFE.

Putin a evidențiat progresele înregistrate recent în consolidarea legăturilor de prietenie dintre Moscova și Minsk și a dat asigurări că activitatea comună va continua pentru dezvoltarea cooperării ruso-belaruse.

„Vă doresc din tot sufletul noi succese în munca dumneavoastră în fruntea statului în beneficiul popor belarus frate, precum și sănătate și bunăstare”, a adăugat Putin.

După alegerile din 2020, comisia electorală a anunțat că Lukașenko a obținut victoria cu 80,1% din voturi, la o prezență la vot de 84,4%. Acest lucru a declanșat proteste violente pro-democrație în întreaga țară, suprimate violente de regimul Lukașenko cu ajutorul Rusiei.

ONU estimează că 300.000 de persoane au părăsit Belarus de atunci. Activiștii pentru drepturile omului susțin că există peste 1.200 de deținuți politici în Belarus, care este în continuare ultima țară din Europa care utilizează pedeapsa cu moartea.

O parte din opoziția politică în exil a cerut ca locuitorii din Belarus să boicoteze scrutinul, în timp ce alte tabere au spus că oamenii ar trebui să aleagă opțiunea „împotriva tuturor” de pe buletinul de vot. Sondajele efectuate de un institut de stat au arătat că 5,1% dintre votanți au ales opțiunea în cauză.

Susținătorii liderei opoziției Svetlana Tivahanovskaia, pe care mulți au văzut-o drept adevărata câștigătoare în 2020, au făcut apel la comunitatea internațională să nu recunoască alegerea lui Lukașenko ca președinte.

Karbalevici susține că Lukașenko s-a prezentat drept un gardian al păcii și stabilități, mai ales în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. „Are acum sprijinul multora care au fost împotriva lui în 2020, dar care erau și pe atunci pro-ruși”, a spus el. 

Karbalevici a mai spus că serviciul secret KGB menține un control strict asupra țării și că votanții se tem de consecințe grave chiar și numai dacă citesc pe telefoane materiale critice la adresa guvernului.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Lukașenko: „Astăzi este Ucraina, mâine pot fi Moldova, Țările Baltice, Polonia sau România”

Ultimele Stiri
abonare newsletter