Externe
După umilirea lui Zelenski la Washington, Europa îi întinde o mână de ajutor
Liderii europeni s-au reunit duminică la Londra într-un summit crucial pentru viitorul Ucrainei, încercând să preia controlul negocierilor de pace din mâinile SUA și să prezinte un front unit în contextul deteriorării relațiilor dintre Kiev și Washington.

„Acesta nu este un moment pentru mai multe discuții. Este timpul să acționăm", a declarat premierul britanic Keir Starmer după o zi intensă de negocieri diplomatice la Londra, care a avut ca scop trasarea unui drum către un armistițiu în Ucraina.
Urgența summitului de la impunătoarea Lancaster House a fost amplificată după ce președintele american Donald Trump l-a mustrat pe Volodimir Zelenski în Biroul Oval, șocând Occidentul și bucurând Moscova. Zelenski și un grup important de lideri europeni au participat la summit, într-un moment de intensă anxietate în conflict, notează CNN.
Starmer le-a declarat jurnaliștilor că lucrează cu Franța și un număr restrâns de alte națiuni pentru a elabora un plan de oprire a luptelor, care va fi apoi prezentat Statelor Unite.
Președintele francez Emmanuel Macron a schițat contururile unui astfel de plan într-un interviu pentru Le Figaro, spunând că Franța și Regatul Unit au propus un armistițiu limitat de o lună în Ucraina.
Plan european de pace pentru Ucraina, după întâlnirea tensionată Trump-Zelenski
Prima fază a unui plan de pace franco-britanic alternativ pentru Ucraina ar implica „o lună de armistițiu în aer, pe mări și pentru infrastructurile energetice", conform declarațiilor lui Macron pentru publicația franceză. A doua fază, a spus el, ar implica trupe la sol. CNN a contactat Downing Street pentru comentarii.
Planul pare destinat să concureze cu procesul de negociere pe care administrația Trump l-a deschis cu Rusia luna trecută și sugerează o acceptare tacită a faptului că aducerea lui Trump și Zelenski la masa negocierilor împreună ar putea duce la o nouă explozie a tensiunilor. Dar acesta ar necesita în continuare sprijinul american, a reiterat Starmer în timpul unei conferințe de presă de duminică. El a insistat că SUA „nu este un aliat nedemn de încredere" după ce cearta extraordinară dintre Trump și Zelenski a speriat profund Europa.
CITEȘTE ȘI:
Ilie Bolojan: „Garanțiile de securitate nu pot fi asigurate fără SUA. Aceste garanții nu sunt doar pentru Ucraina, ci pentru tot flancul estic”
Occidentul speră că summitul de duminică a reînviat impulsul unui proces de pace care părea să se construiască încet în această săptămână, doar pentru a se prăbuși în acele câteva minute neplăcute de vineri. Întâlnirea a arătat unitatea europeană, iar mai mulți lideri prezenți au încercat să corecteze narațiunea conform căreia continentul ar fi un simplu spectator în negocierile pentru încheierea războiului.
Unitate europeană rară la summitul dedicat Ucrainei de la Londra
"În cele din urmă, un acord va trebui să implice Rusia, desigur, dar nu putem aborda acest lucru pe „baza faptului că Rusia dictează termenii oricărei garanții de securitate înainte de a ajunge la un acord - altfel, nu vom face niciun progres", a spus Starmer.
Regatul Unit și Franța au încercat să pună împreună o „coaliție a celor dispuși" care ar intra în Ucraina după ce se ajunge la un acord. "Dacă se face un acord, trebuie să fie un acord care este apoi apărat", a declarat Starmer.
Zelenski a lăudat summitul de duminică pe platforma X, spunând că „unitatea Europei este la un nivel excepțional de ridicat, unul care nu a fost văzut de mult timp". Într-o declarație separată, Zelenski a spus că un potențial acord de pace ar trebui să înceapă cu un schimb de prizonieri și returnarea copiilor". Acest lucru, a spus el, „ar demonstra adevărata intenție a Rusiei pentru pace".
Macron a declarat pentru Le Figaro că avantajul armistițiului propus de franco-britanici este că este ușor de monitorizat. "Știm cum să îl măsurăm", a spus el, adăugând: „în cazul unui armistițiu, ar fi foarte dificil să verificăm că frontul este respectat".
Londra și Parisul promit un plan concret pentru încetarea focului în Ucraina
Macron, care conform publicației, a vorbit cu Trump vineri, a declarat pentru Le Figaro că nu vor fi „trupe europene pe sol ucrainean în săptămânile următoare". Ziarul francez a scris, de asemenea, că Macron nu crede într-un armistițiu semnat între SUA și Rusia deoarece este „convins că Vladimir Putin va căuta să umilească Ucraina".
Zelenski a spus că este „conștient de tot" când a fost întrebat dacă știa despre propunere. El nu a spus dacă este de acord cu armistițiul propus.
Zelenski s-a bucurat de o primire călduroasă din partea lui Starmer sâmbătă, care nu putea fi mai diferită de recepția pe care a îndurat-o la Casa Albă. Regele Charles l-a întâlnit, de asemenea, pe Zelenski la moșia sa Sandringham duminică.
Spectacolul anterior al președintelui american și vicepreședintelui care îl ceartă pe liderul unui aliat devastat de război a adăugat intensitate summitului de duminică, care fusese inițial convocat de Starmer pentru a construi pe progresele realizate în timpul unei întâlniri similare de la Paris săptămâna trecută.
Trump și JD Vance l-au acuzat pe Zelenski că este nerecunoscător pentru sprijinul militar american, că „joacă cu viețile a milioane de oameni" și riscă „al Treilea Război Mondial" luptând împotriva armatei invadatoare a Rusiei în țara sa.
Scenele au fost coșmarul Europei. „Nimeni nu vrea să vadă asta", a declarat Starmer pentru BBC duminică. El a spus că „a pus mâna pe telefon" imediat ce a văzut cearta furioasă, adăugând: „Scopul meu principal a fost să creez o punte".
Liderul Ucrainei se va întoarce la Kiev cu mai mult decât simple cuvinte calde. Sâmbătă, Marea Britanie a anunțat un acord de accelerare a unor împrumuturi în valoare de 2,8 miliarde de dolari pentru Ucraina. Prima tranșă de finanțare este așteptată să fie plătită săptămâna viitoare, conform guvernului britanic.
Într-o postare pe Telegram de sâmbătă, Zelenski a spus că „banii vor merge către producția de arme în Ucraina. Acesta este modul corect: cel care a început războiul ar trebui să plătească". El a adăugat că „împrumutul va întări capacitățile noastre de apărare".
Apoi, duminică, Starmer a anunțat un nou acord care permite Ucrainei să folosească 1,6 miliarde de lire sterline (2 miliarde de dolari) din finanțele de export ale Regatului Unit pentru a cumpăra peste 5.000 de rachete avansate de apărare aeriană, care ar urma să fie fabricate în Belfast.
„Ne adunăm aici astăzi pentru că acesta este un moment unic într-o generație pentru securitatea Europei și toți trebuie să ne facem datoria", le-a spus Starmer liderilor în deschiderea summitului de duminică.
Întâlnirea va avea trei obiective, a declarat Downing Street: nevoile pe termen scurt ale Ucrainei, asigurarea unui „acord durabil" pentru a pune capăt conflictului și „planificarea unor garanții puternice de securitate".
Europa preia inițiativa în negocierile privind Ucraina la summitul de la Londra
„Sper că știți că suntem toți alături de dumneavoastră și de poporul ucrainean cât timp va fi nevoie, toți cei de la această masă", i-a spus Starmer lui Zelenski în remarcile sale de deschidere.
Președintele francez Emmanuel Macron, liderul în retragere al Canadei, Justin Trudeau, și șefii mai multor țări europene, ai Uniunii Europene și NATO au fost toți prezenți.
Prim-ministrul italian Giorgia Meloni i-a spus lui Starmer duminică că este "foarte, foarte important să evităm riscul ca Occidentul să se divizeze" în privința războiului din Ucraina.
Cei doi lideri s-ar putea dovedi vitali în coordonarea unui proces de pace; ambii au dezvoltat relații puternice cu Trump și se așteaptă să folosească această influență pentru a convinge președintele să asculte propunerile Europei.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: