Externe

Două noi subvariante de Omicron, la originea noului val al pandemie de COVID-19, în Africa de Sud

Două noi subvariante de Omicron, a căror virulenţă nu a fost încă determinată, se află la originea noului val al pandemiei de COVID-19 din Africa de Sud, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

OMS a constatat o creştere a cazurilor pe continentele african şi american, determinată de subvariantele Omicron/ FOTO: pixabay.com OMS a constatat o creştere a cazurilor pe continentele african şi american, determinată de subvariantele Omicron/ FOTO: pixabay.com

 

„Oamenii de ştiinţă sud-africani care au identificat Omicron la sfârşitul anului trecut au semnalat în prezent alte două subvariante de Omicron, BA.4 şi BA.5, ca fiind la originea creşterii cazurilor în Africa de Sud”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.


 

„Este prea devreme să ştim dacă aceste noi subvariante pot provoca forme mai severe ale bolii decât alte subvariante de Omicron, însă primele date sugerează că vaccinul continuă să ofere o bună protecţie împotriva formelor severe de COVID-19 şi reduce riscul de deces”, a mai spus el.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

Africa de Sud, ţara cea mai afectată de COVID-19 de pe continentul african, se confruntă cu un nou val al pandemiei, a avertizat Centrul pentru Inovare şi Răspuns la Epidemii (CERI), la sfârşitul lunii aprilie.


Ţara africană, în care mai puţin de 45% din populaţia adultă este complet vaccinată, a cunoscut la începutul lunii martie o perioadă de 48 de ore fără niciun deces asociat COVID-19, o premieră din 2020. Preşedintele Cyril Ramaphosa a anunţat la începutul lunii aprilie ridicarea tuturor restricţiilor legate de pandemie.

„Cea mai bună modalitate de a proteja populaţia rămâne vaccinarea, precum şi măsurile sociale şi de sănătate publică care şi-au dovedit eficacitatea”, a mai spus şeful OMS.


OMS a înregistrat peste 6,2 milioane de decese la nivel mondial de la începutul pandemiei. Mulţi consideră că cifrele reale sunt mult mai mari.

„La nivel global, numărul de cazuri şi de decese cauzate de COVID-19 continuă să scadă, decesele săptămânale raportate sunt la cel mai scăzut nivel din martie 2020”, a mai spus şeful OMS.


Cu toate acestea, la nivel regional, OMS a constatat o creştere a cazurilor pe continentele african şi american, determinată de subvariantele Omicron.

 

CITEȘTE ȘI:

Un pacient din Marea Britanie, testat pozitiv cu COVID-19 pentru o perioadă record de 505 zile

abonare newsletter