Externe

Bombardarea uzinei Azvostral ar fi putut provoca deversarea unei substanțe toxice: „Pot ajunge în Marea Neagră”

Bombardamentele ruseşti fără încetare împotriva combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol aflat în prezent aproape complet sub controlul forţelor ruse, ar fi putut să provoace o scurgere gravă de hidrogen sulfurat în Marea Azov, o substanţă extrem de poluantă.

Scurgerea acestei substanţe de la oţelăria Azovstal, pe care ocupanţii vor în genere să o arunce în aer, ameninţă cu extincţia florei şi faunei din Marea Azov/ FOTO: depositphotos.com Scurgerea acestei substanţe de la oţelăria Azovstal, pe care ocupanţii vor în genere să o arunce în aer, ameninţă cu extincţia florei şi faunei din Marea Azov/ FOTO: depositphotos.com

 

Bombardamentele ruseşti fără încetare împotriva combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, oraş-port din sud-estul Ucrainei aflat în prezent aproape complet sub controlul forţelor ruse, ar fi putut să provoace o scurgere gravă de hidrogen sulfurat în Marea Azov, o substanţă extrem de poluantă, trage un semnal de alarmă joi Consiliul municipal (ucrainean) al Mariupolului, într-un comunicat citat de Interfax-Ukraina şi EFE.


 

Scurgerea acestei substanţe de la oţelăria Azovstal, pe care ocupanţii vor în genere să o arunce în aer, ameninţă cu extincţia florei şi faunei din Marea Azov, avertizează Consiliul municipal din Mariupol pe contul său Telegram.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


„Bombardarea Azovstal ar fi putut avaria o structură tehnică care conţinea zeci de mii de tone de soluţie concentrată de hidrogen sulfurat”, subliniază administraţia ucraineană din Mariupol.

„Aceste substanţe periculoase pot ajunge în Marea Neagră”


„O scurgere a acestui lichid ar putea ucide complet flora şi fauna din Marea Azov. În plus, aceste substanţe periculoase pot ajunge în Marea Neagră şi în Marea Mediterană”, avertizează în acelaşi timp Consiliul municipal, citat de Interfax-Ukraina.

La rândul său, primarul ucrainean al Mariupolului, Vadim Boicenko, a subliniat necesitatea trimiterii imediate a unei echipe de experţi internaţionali la combinatul siderurgic Azovstal, căreia să-i fie asigurat acces la instalaţiile oţelăriei pentru a examina la faţa locului situaţia şi a preveni un dezastru ecologic cu consecinţe la nivel global.


Mariupol, port strategic la Marea Azov, a fost supus unor bombardamente intense chiar din primele zile ale invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie şi a fost practic în totalitate distrus, în timp ce puţini cetăţeni care au mai rămas aici se confruntă cu o gravă criză umanitară din cauza penuriei de apa potabilă şi produse alimentare.

Instalaţiile combinatului Azovstal, situate la periferia oraşului, au fost ultima redută ucraineană cucerită de ruşi, care au reuşit să preia controlul asupra acestei zone cu doar două zile în urmă, după ieşirea din oţelărie a majorităţii combatanţilor ucraineni, care se baricadaseră aici şi opuneau rezistenţă.

Rusia a comunicat miercuri că în total 959 de combatanţi ucraineni, între care 80 de răniţi, au ieşit din tunelurile şi buncărele de la Azovstal şi s-au predat începând de luni, fiind transportaţi în zone controlate de forţele ruse în Donbas. Liderul separatiştilor proruşi din Doneţk, Denis Puşilin, citat de media locale, afirmase că niciun comandant de top nu se numără printre cei evacuaţi.

Informaţiile difuzate periodic de Consiliul municipal din Mariupol, unde forţele de ocupaţie au plasat o nouă administraţie, nu pot fi verificate din surse independente, notează EFE.

Guvernul de la Kiev a denunţat în weekendul trecut că oţelăria din Mariupol a fost bombardată cu muniţie cu fosfor alb de către forţele ruse, muniţii interzise prin Convenţia de la Geneva. 

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Peste 100 de persoane, evacuate din uzina Azovstal din Mariupol. Au reușit să vadă lumina zilei după două luni

53 de luptători grav răniți din Azovstal, evacuați în Mariupol! Coridor umanitar pentru alți 211 ucraineni

Biserica Ortodoxă ucraineană vrea să evacueze civilii şi soldații de la Azovstal printr-o procesiune religioasă

Ultimele Stiri
abonare newsletter